pátek 29. března 2024 Taťána

Soud dal za pravdu investorům a zrušil zákaz stavby Šantovka Tower

Soud dnes zrušil výškovou regulaci v části územního plánu Olomouce, která bránila stavbě výškové budovy Šantovka Tower v těsném sousedství historického centra města. Radnice ale dostala čas do konce letošního roku, aby výškovou regulaci nových staveb v této části Olomouce znovu a lépe zdůvodnila. Město kvůli stavbě Šantovka Tower a administrativních budov zažalovala developerská firma Office Park Šantovka. Nový územní plán, který zastupitelstvo schválilo loni na podzim, stavbě 75 metrů vysokého domu a dalším budovám v jeho okolí bránil.

"Výškový regulativ byl zrušen k 31. prosinci 2015, protože v územním plánu nebylo odůvodněno, proč obytné stavby stíní v pohledu na historické centrum méně než administrativní. Navíc bylo argumentováno jediným pohledem na historické centrum města, který bude zcela znemožněn i zástavbou, která byla povolena zrušeným regulativem plánu," zdůvodnil verdikt soudce olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Jiří Gottwald. Radnice by podle něj měla znovu řádně zdůvodnit, proč je třeba novou zástavbu v bývalém areálu podniku Milo výškově regulovat, aby negativně neovlivnila pohled na historické centrum Olomouce. "V územním plánu to nebylo řádně odůvodněno. Především ale územní plán převzal závazné stanovisko orgánů památkové péče, které bylo pro něj sice závazné, nebylo ale řádně odůvodněno, a proto nebylo řádným a způsobilým podkladem pro územní plán," uvedl soudce.

Společnost Office Park Šantovka je s rozhodnutím soudu spokojená. "Jednoznačně deklaroval neodůvodněnost výškové regulace na našem území," řekl její mluvčí Juraj Aláč, podle kterého firma s dalším komentářem počká až na písemné odůvodnění rozsudku. "Náš záměr pracovat na projektu Šantovka Tower trvá a jsme připraveni začít spolupracovat s městem na novém územním plánu pro lokalitu Šantovka," dodal. Na doručení usnesení soudu čeká i radnice, která poté rozhodne o dalším postupu. "Zcela jistě požádáme také o metodickou pomoc a konzultaci naše nadřízené orgány, což je krajský úřad Olomouckého kraje a pro oblast územního plánování také ministerstvo pro místní rozvoj," sdělila mluvčí  radnice Radka Štědrá.

Advokát investora Rostislav Pekař u soudu argumentoval tím, že vedení města o výškách chystaných staveb vědělo už od roku 2008 a že těmto plánům pod podmínkou "vysoké architektonické úrovně" vyjádřilo podporu. Původní územní plán podle něj výšku nových staveb v této části města nereguloval a radnice byla informována o tom, že investor chce postavit domy vysoké až 29 metrů a výškovou budovu Šantovka Tower. Developerská firma proto zahájila projekt za deset miliard korun, jehož součástí je nové nákupní centrum, výšková budova, administrativní objekty i bytové domy. "Dosud jsme proinvestovali tři miliardy korun. Poté ale začala příprava změny územního plánu, ve kterém byla zavedena přísná podmínka (na výšku nových budov)," uvedl Pekař.

Stavbu výškových budov v ochranném pásmu památkové rezervace totiž zakázalo ministerstvo kultury, což se promítlo v novém územním plánu. Nové budovy mohou mít v sousedství centra maximální výšku 23 metrů. Stavbu Šantovky Tower územní plán v této části Olomouce nepřipouští vůbec. S její stavbou vedle památkářů nesouhlasí i někteří odborníci, kteří tvrdí, že by poškodila panorama historického centra. Investor tvrdí opak.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.