pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Tesařík chce výškovou budovu BEA v Olomouci začít stavět letos

Stavba další výškové budovy v Olomouci, která má měřit zhruba 45 metrů a je součástí plánované dostavby areálu BEA na třídě Kosmonautů, by mohla být zahájena ještě letos a dokončena v příštím roce. Firma Tesco SW podnikatele Josefa Tesaříka chce potřebná povolení získat na přelomu jara a léta, aby se stavebníci mohli na podzim pustit do práce. Dominantou areálu BEA na místě bývalých kasáren je nyní 74 metrů vysoké sídlo Moravské vysoké školy, které je třetí nejvyšší stavbou v Olomouci.

"Druhou etapu začneme stavět v okamžiku, kdy dojde k dohodě mezi radou (města) a námi. Věřím, že k dohodě dojde v blízké době, abychom mohli požádat o územní řízení a stavební povolení. Jsem optimista a věřím, že ještě do zimy začneme stavět," řekl dnes novinářům Tesařík, jehož firmy v Olomouci už postavily dvě výškové budovy RCO a BEA.

Tesařík se netají tím, že stavbu druhé části areálu BEA včetně nové výškové budovy plánuje zahájit dřív, než začne platit nový územní plán, který se stavbou dalších výškových budov v Olomouci nepočítá. Ještě před zahájením stavby chce projekt znovu projednat s radními, aby je seznámil s detaily a přesvědčil o jeho potřebnosti. "Vysoké baráky přináší do města lidi a práci," míní Tesařík, podle kterého BEA centrum přispěje ke zlepšení hospodářské situace regionu.
   

Radním se ale projekt další výškové budovy ve městě zatím příliš nezamlouvá. Součástí plánované dostavby areálu BEA jsou kromě náměstí či aleje i několikapodlažní budovy univerzitního kampusu, ke kterým radnice výhrady nemá. "Tato (výšková) budova nás ale zatím nepřesvědčila. Chceme dál s investorem jednat," řekl novinářům primátor Martin Novotný (ODS). 
   

Architekt Ladislav Opletal ze společnosti Artera, která projekt připravuje, novinářům řekl, že budova se bude jmenovat "Společenské a duchovní centrum BEA". V budově bude kromě sálu o průměru asi 30 metrů několik podlaží pro elektronické knihovny, studovny i meditační centra. V horních podlažích je plánována vyhlídková plošina a kavárna. Výška 45 metrů podle Opletala zaručí ideální pohled na panorama města.
   

První etapa stavby univerzitního kampusu BEA včetně budovy Moravské vysoké školy stála 400 milionů korun a druhá má přijít na 200 milionů korun. Třetí etapa, jejíž součástí bude několikapodlažní budova lemující hlavní třídu Kosmonautů, má stát 400 milionů korun. "Jsou to peníze, které investujeme pomocí půjček od bank, takže to (dokončení areálu) bude trvat zhruba tři až sedm let," podotkl Tesařík.
   

V Olomouci nyní stojí dvě nové výškové budovy. RCO měří 71 metrů a budova Moravské vysoké školy 74 metrů. V sousedství historického centra města se připravuje stavba budovy Šantovka Tower, která by se díky svým 75 metrům dělila s radnicí o pozici druhé nejvyšší stavby v Olomouci. Krajský úřad ale zrušil rozhodnutí památkářů magistrátu, kteří dali souhlas ke stavbě Šantovky Tower v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Projekt, který má v Olomouci četné odpůrce, se proto zřejmě zkomplikuje.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.