čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomouc bude mít svůj první kemp s názvem Krásná Morava

Návštěvníci Olomouce se letos budou moci poprvé kromě hotelů a penzionů ubytovat také v kempu, který v krajském městě dosud chyběl. Nový kemp s názvem Krásná Morava začalo na louce nedaleko centra Olomouce budovat stejnojmenné sdružení, které jej zprovozní ještě před zahájením hlavní turistické sezóny.

"Kemp plánujeme otevřít 1. června. V první fázi tam letos bude 20 až 25 míst pro karavany a 100 až 150 míst pro stany. Do budoucna uvažujeme o tom, že hostům nabídneme také ubytování v chatkách," řekl předseda spolku Krásná Morava Petr Čamek.

Součástí nového kempu, do jehož vybudování sdružení letos ze svých zdrojů investuje zhruba pět milionů korun, bude občerstvení, sociální zařízení, půjčovna sportovního vybavení, koloběžek a lodí, místo pro kulturní akce a společná setkání, hřiště na plážový volejbal a házenou i dětská zóna. Kemp bude stát na protějším břehu řeky Moravy, naproti vytížené cyklostezce a hospodě U Travise.

"V Olomouci dosud nebyla možnost legálně postavit stany či karavan park. Nám přišlo jako nemožné, aby ve městě takového významu a velikosti podobné zařízení chybělo. Takže jsme se do toho pustili a doufám, že kemp bude dobře fungovat," zdůvodnil Čamek projekt.

Na chybějící kemp v Olomouci si kromě turistů dlouhá léta stěžovali také vodáci, kteří sjíždějí řeku Moravu od Hanušovic. "Zhruba deset let provozujeme na řece Moravě velkou půjčovnu lodí a Olomouc byla problematickým místem, protože tady chybělo potřebné zázemí a nebylo kde přespat," podotkl Čamek.

V Olomouckém kraji podle údajů Asociace kempů ČR funguje pouze 27 kempů, což je nejméně v celé ČR. Podle odborníků to souvisí s turistickou atraktivitou regionu i mírou propagace. Nejvíc kempů naopak funguje v Jihočeském kraji, který se u turistů těší největší popularitě. V tomto kraji je 202 kempů.

Počet kempů v Olomouckém kraji se podle údajů hejtmanství v posledních letech nemění. Zvyšují se ale rozdíly v kvalitě. Zatímco některé kempy výrazně investují do modernizace ubytovacích kapacit i nabídky atrakcí a služeb, tak jiné poskytují pouze základní údržbu.

Do modernizace pravidelně investuje například rekreační středisko Bozeňov na Šumpersku, jehož součástí je kemp a penzion. Hosté mohou využívat novou relaxační zónu, která nabízí saunu, masáže i odpočinek ve vířivce. Opraveny byly také pokoje, nekuřácká restaurace a letní terasa. V předchozích letech bylo v Bozeňově postaveno lanové centrum, multifunkční hřiště či zážitková stezka.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.