pátek 29. března 2024 Taťána

Rektoři vyzvali v souvislosti s incidentem v Olomouci k toleranci

Zástupci České konference rektorů (ČKR) dnes vyzvali v souvislosti s incidentem zahraničních studentů s protiislámskými aktivisty v Olomouci k vzájemné toleranci. Na zasedání pléna v Přerově její zástupci uvedli, že české vysoké školy budou i nadále otevřeny všem bez rozdílu vyznání či rasy. Spor vyřešila policie jako přestupek.

Zahraniční studenti olomoucké Univerzity Palackého se do slovní potyčky s aktivisty dostali v pátek, když vyjadřovali svůj nesouhlas s peticí proti kvótám na imigranty. Policie spor vyřešila jako přestupek proti občanskému soužití, jednoho ze studentů tak čeká správní řízení.

Událost se probírala i na půdě olomoucké univerzity. "Náš jednoznačný názor je, že české vysoké školy jsou a budou otevřeny všem bez rozdílu pohlaví, věku, vyznání, rasy. Vyzýváme k toleranci na obou stranách, k vzájemnému chápání různých kultur. Věříme, že kolegové, kteří k nám přijíždějí, respektují určitá pravidla a jistě tento ojedinělý incident to nemůže narušit. Apelujeme právě na tu toleranci, vzájemnou soudružnost a komunikaci mezi studenty," řekl dnes novinářům předseda ČKR, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima.

Spor se odehrál v pátek odpoledne, kdy skupina 15 až 20 zahraničních studentů slovně zaútočila na zástupce iniciativy Islám v ČR nechceme, kteří naproti radnici postavili stánek s peticí proti kvótám na imigranty. Podle policie šlo o cizince, kteří slovně vyjádřili svůj nesouhlas s peticí. Jeden z nich se snažil stánek poškodit. Organizátoři petice tvrdí, že jim zahraniční studenti zdemolovali stánek, což však policie nepotvrdila. Případ vyvolal především na sociálních sítích bouřlivé diskuse. "Máme trochu určité indicie, že se jednalo spíše o určitou provokaci," doplnil Zima.

Incidentem se zabývá také Univerzita Palackého v Olomouci. Podle rektora Jaroslava Millera čeká vedení školy na vyjádření policie. Poté zřejmě zasedne disciplinární komise fakulty. Událost již řešil se zahraničním studentem děkan lékařské fakulty. Student, který se podle policie pokusil ze stánku strhnout plakát, včera na stránkách univerzity www.upol.cz zveřejnil své vyjádření, kde se za svůj čin omlouvá.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.