pátek 29. března 2024 Taťána

Opravuje se věž v zoo na Svatém Kopečku, hotovo by mělo být na konci června

Zvuk elektrických brusek se už několik dní rozléhá okolím vyhlídkové věže v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, jejíž železnou konstrukci dělníci zbavují starého nátěru a rzi, aby ji poté mohli znovu natřít. Oprava třicet metrů vysoké rozhledny by měla být hotova v závěru června, kdy bude znovu otevřena pro návštěvníky. Náklady na rekonstrukci činí zhruba 400.000 korun, řekla dnes mluvčí zoo Karla Břečková.

"Poslední rekonstrukce věže byla provedena v roce 1999, kdy z ní byly odstraněny boční kovové pláty a byl nanesen antikorozní nátěr. Nátěr byl od té doby už poměrně poničený, protože počasí na Svatém Kopečku je nemilosrdné, takže jej bylo nutné opravit," uvedla Břečková.

Dělníci starý nátěr postupně odstraní a zkontrolují, zda jsou kovové části konstrukce vyhlídkové věže v pořádku. Poté rozhlednu opatří novým antikorozním nátěrem. "Oprava je plánována na dobu jednoho měsíce a hotova by měla být do konce června. Pokud nám tedy nezkříží plány počasí, protože při dlouhotrvajícím dešti by práce musely být přerušeny. Doufáme, že bude hezky a oprava se stihne dokončit do začátku sezóny," podotkla Břečková.

Rozhledna, ze které je výhled na rovinatou Hanou i okolní kopce, byla postavena v roce 1974 a patří mezi hlavní atrakce zoo. "Jsme jediná zoo v České republice, která má ve svém areálu vyhlídkovou věž. Občas někdo naši zoo navštíví jen kvůli tomu, aby mohly vstoupat na vyhlídkovou věž," uvedla s úsměvem Břečková.

Svatokopecká zoo v létě otevře druhou etapu safari, zaměřena bude na Afriku a stát má téměř dva miliony korun. Africká část safari bude v centrální části zoo u pavilonu žiraf. Ve výběhu bude skupina tří desítek přímorožců a v areálu vznikne i travnatý výběh pro žirafy. Zoologická zahrada zprovoznila první z pěti etap safari zaměřenou na region Euroasie v roce 2013. O safari je velký zájem. Loni se vláčkem po její euroasijské části projelo 50.000 návštěvníků.

V posledních letech se svatokopecká zoo snaží zatraktivnit nabídku, aby přilákala návštěvníky a uspěla ve stále tvrdší konkurenci ostatních zahrad. Například předloni dokončila nový výběh pro vzácné levharty mandžuské. Jeho vybudování stálo deset milionů korun. Areál, který má podobu jeskyně s vyhlídkovou terasou, tvoří tři venkovní výběhy, čtyři vnitřní ubikace a karanténa.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.