pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Hlubočkách se otevře jedna z nejdelších bobových drah v Česku

V lyžařském středisku v Hlubočkách na Olomoucku vzniká obří bobová dráha. Půjde o korytovou dráhu jedinou tohoto typu na Moravě a jednu z nejdelších v tuzemsku. První zájemci by se na ní mohli svézt už v létě.

Atrakce má do střediska přilákat zájemce i mimo zimní sezonu. Stavba dráhy i dalšího zázemí v areálu vyjde zhruba na 20 milionů korun, řekl jeden z provozovatelů střediska David Jarmar.

"Spuštění bobové dráhy předpokládáme na přelomu července a srpna. Půjde o jedinou korytovou dráhu na Moravě. V rámci Moravy bude nejdelší ze všech typů drah a bude třetí nejdelší v celé České republice. Samotný sjezd dolů bude dlouhý zhruba 1030 metrů. Kromě dráhy budujeme ve středisku také občerstvení, aby se prostředí pro návštěvníky vylepšilo," uvedl Jarmar.

Stavbě dráhy, kterou vyrábí na míru český výrobce, předcházely na svahu střediska rozsáhlé zemní práce. Dráha bude mít celoroční provoz, umístěna bude na levé, dosud nevyužité části, kde býval snowpark. Cena jízdy by se měla pohybovat mezi 50 až 80 korunami. "S bobovou dráhou jsme počítali v areálu už dávno, tak pět let zpátky. Investovali jsme však do zimního provozu, abychom areál dokončili. Troufám si říci, že kromě lanové dráhy, která se odložila, je areál co se týče zimního provozu hotov. Chtěli jsme nyní udělat něco pro letní aktivitu, aby byl areál schopen jet v provozu celoročně," řekl Jarmar, který do budoucna uvažuje i o možnosti koupání.

Bobová dráha v Hlubočkách bude konkurovat bobové dráze v nedalekém středisku v Parku sportu v Hrubé Vodě. Na možnost přilákat návštěvníky do středisek i mimo lyžařskou sezonu se zaměřují i další areály v Olomouckém kraji. V Petříkově na Šumpersku nabízejí bobovou dráhu a lukostřelbu, v Koutech na Šumpersku se mohou lidé vyvézt na lanovce směrem na Dlouhé Stráně, využít mohou bikepark i naučnou stezku pro rodiny s dětmi. Přes léto je živo také v areálu v Ramzové, odkud se mohou lidé vyvézt lanovkou na Šerák a vydat se odtud na turistické trasy. "Pro nás je letní sezona určitě důležitá, je pro nás poměrně dost silná a můžeme si tak udržet trvalé zaměstnance na provoz lanové dráhy i v restauracích. V létě jsou dny, kdy přijde na lanovku i tisíc lidí," řekla již dříve zástupkyně areálu Karla Kubíčková.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.