čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Centrem Olomouce se proběhli recesisté na běžkách

V zimních bundách, s čepicemi a s běžkami či s boby se dnes odpoledne vyřítilo do ulic centra Olomouce na sto nadšenců. Přesně půl roku, které zbývají do Vánoc, dnes oslavili takzvaným Půlvánočním během. Příliš se při tom nezadýchali, první zastávka s čajem je čekala už po několika desítkách metrů na náměstí.

Nakonec se všem podařilo dobít jižní pól, ve který se proměnil jeden z barů nedaleko centra. Vánoční atmosféru v cíli doprovázelo cukroví i bramborový salát s řízkem.

Mnozí zimní běžci se na červnovou akci řádně vybavili. Například důchodce Josef už měsíc cvičil svého psa, aby zvládl táhnout sáňky. Nechyběli zahraniční hosté, například bobisté z Jamajky. "Je tady teplo, bude to pro nás akorát. V Calgary to nevyšlo, tak tady to snad vyjde. Půjdeme na vítězství, hodně jsme investovali do bobů," řekl jeden ze závodníků z čtyřbobu.

Mezi účastníky recesistické akce nechyběla také řada běžkařů, k překvapení stovek přihlížejících diváků jim to na dlaždicích v centru města pěkně klouzalo. Náměstím se neustále ozývaly výkřiky: Stopa! Stopa! Ostatní nadšenci se na akci oděli do přeskáčů a sněhulí, nechyběly snowboardy a lyžařské helmy. Do ulic s tříletým a pětiletým synem vyběhla také Olomoučanka Martina Šulcová. "Děti to braly jako srandu, těšily se na sníh. Neprotestovaly ani kvůli zimnímu oblečení, jsou na takové srandy zvyklé s maminkou," řekla účastnice běhu.

Pořadatelé akce původně plánovali trasu dlouhou 750 metrů, která se nakonec prodloužila na 990 metrů. Podle pořadatelů bylo v cíli připraveno 30 kilogramů bramborového salátu. "Příští rok půjdeme nahoru a uděláme i kádě s kapry. Za deset let předpokládám, že na trase bude ležet i sníh s bílou stopou," uvedl jeden z organizátorů akce Marek Šenkapoul.

Akce měla kromě recese i charitativní nádech, její výtěžek podpoří občanské sdružení Pinokio, které se stará o aktivní rodiny postižených dětí, a spolek Trend vozíčkářů Olomouc. Loni při prvním ročníku se recesisticko-charitativní akce účastnilo 55 běžců. Podařilo se vybrat 56.000 korun. Letos bylo podle organizátorů rozdáno na startu přes sto startovních čísel, akce se však nakonec účastnilo daleko více lidí. Během běhu se podařilo podle organizátorů vybrat přes 160.000 korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.