pátek 29. března 2024 Taťána

V olomouckých restauracích se nabízí kohoutková voda na pomoc lidem z Haiti

V Olomouci se naplno rozjel projekt Na zdraví Haiti. Obyvatelům jedné z nejchudších zemí mohou pomoci lidé zakoupením kohoutkové vody v restauracích, kavárnách a barech, které se do projektu zapojily.

Lidé mohou na vodu z kohoutku přispět libovolnou částkou. Podle zástupců Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO), která akci organizuje, má projekt ve městě ohlas. Výtěžek akce, která potrvá ve městě po celé prázdniny, půjde na lékařskou péči. ACHO pomáhá na Haiti už řadu let.

Přispívat touto netradiční formou na pomoc lidem z Haiti mohou zájemci v olomouckých podnicích od začátku července. "Barmani i restaurace se akce ve městě chytili. Zjistili jsme, že mnozí lidé chodí do vybraných podniků cíleně, aby mohli pomoci," řekl ředitel ACHO Václav Keprt. Název charitativní akce je přitom cílený a odkazuje na nedostatek pitné vody na Haiti. "Kromě jiného podporujeme projekty s čistou vodou, je to obrovský problém Haiti. Drtivá většina lidí na venkově nemá přístup k čisté pitné vodě. Voda je přitom základ," podotkl Keprt.

Do charitativní akce se zapojila například kavárna Bistrá kráva, restaurace Caesar na Horním náměstí, Jazz Fresh Café, letní Kino Hoblina či hospoda Ponorka a Tvarůžková cukrárna. "Běžně dáváme kohoutkovou vodu zdarma, o akci hosty upozorňujeme prostřednictvím letáčků, takže o ní vědí," řekla dnes pracovnice Jazz Fresh Café.

Humanitární pracovníci ACHO pomáhají v nejchudší zemi západní polokoule již deset let. Za tuto dobu se třeba podařilo postavit a zabezpečit chod školy v Baie de Henne, kam nyní dochází přes 350 dětí. Za peníze Čechů se podařilo postavit i novou školu v Gonaives, kam přichází denně více jak 650 žáků. V tomto centru funguje i poradna pro podvyživené matky s dětmi či rehabilitační oddělení pro handicapované. V současnosti charita plánuje projekt praktické školy. Ta by měla začít fungovat ve škole v Baie de Henne, kde by mělo vyrůst druhé patro. Haiťané se tam naučí moderním technikám rybolovu, zemědělství, mechanice, šití či základům podnikání. Úspěšný je také projekt Adopce na dálku, do kterého je nyní zapojeno přes 300 pravidelných českých dárců.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.