úterý 16. dubna 2024 Irena

Meteorologové přepisovali v Olomouckém kraji teplotní rekordy

Meteorologové v Olomouckém kraji včera museli přepsat tabulky rekordních hodnot teploty vzduchu. Rtuť teploměru v celém kraji přesáhla 30 stupňů a rekordy padly na všech stanicích.

Nejtepleji bylo v Olomouci, kde včera teplotní maximum činilo 35,1 stupně. V Přerově padl více než stoletý teplotní rekord. ČTK to řekl pracovník ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Rekordní hodnoty byly naměřeny na všech stanicích, kde se měří teplota vzduchu aspoň dvacet let. "Nejvyšší teplotu jsme naměřili v Olomouci a činila 35,1 stupně Celsia. Byl tak překonán rekord z roku 1976, který byl 33,6 stupně Celsia," uvedl meteorolog.

V Jeseníku meteorologická stanice zaznamenala rekordní teplotu 35 stupňů Celsia. Byla o více než pět stupňů vyšší než dosavadní rekord z roku 2004. V Přerově byl dnes o tři desetiny stupně Celsia překonán rekord z roku 1890, který činil 34,5 stupně Celsia. O něco chladněji bylo v Luké na Prostějovsku (33,6 stupně Celsia), Javorníku na Jesenicku (32,5 stupně Celsia) a Protivanově na Prostějovsku (31,9 stupně Celsia).

"Červencové teplotní maximum pro Olomoucký kraj bez ohledu na den činí 38 stupňů Celsia. Naměřeno bylo 29. července 1921 v Přerově," podotkl meteorolog.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.