čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci přibudou nové kameny připomínající osudy Židů

Tragické osudy Židů zavražděných v koncentračních táborech budou lidem v Olomouci připomínat od příštího týdne další kameny. V dlažbách před domy, kde oběti holokaustu žily, přibude dalších 25 kamenů.

Betonová kostka s nápisem na mosazné desce ponese tentokrát jméno i nežidovské osobnosti, starosty Sokola Olomouc Otakara Smrčka. Symbolického kladení se v úterý zúčastní německý autor patentu Gunter Demnig. ČTK o tom informoval Tomáš Hrbek z Židovské obce Olomouc.

Symbolické akce se účastní rodiny olomouckých obětí holokaustu. První kameny budou položeny v Komenského ulici. "Před dům v Komenského číslo 7 bude k stávajícím devíti kamenům přidány tři další. Na místě tak bude celkem 12 kamenů. Dům je zároveň sídlem Židovské obce Olomouc," uvedl Hrbek.

Další tři kameny budou položeny také před olomouckou slavnou vilu stavebníka Otto Zweiga. K nežidovským osobnostem, kterým bude tato symbolická vzpomínka věnována, bude tentokrát patřit Otakar Smrčka. Kámen bude starostu olomouckého Sokola připomínat ve Švermově ulici číslo 7.

"Jeho položení inicioval olomoucký Sokol," doplnil Hrbek. Smrček byl za nacistické okupace zatčen a 12. března 1943 popraven ve Vratislavi.

V olomouckých ulicích se dosud nachází 134 takzvaných kamenů zmizelých - stolpersteine. Počet žádostí přitom rok od roku stoupá. Přicházejí od rodin potomků, od spolužáků nebo pamětníků a některé vycházejí i z rozhodnutí Židovské obce Olomouc.

Stolpersteine - obrazně kameny, o které se zakopává či má se zakopnout, patentoval německý výtvarník Demnig v roce 1993. O pár let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Nyní jsou v Evropě položeny už desítky tisíc takových kamenů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.