úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Piráti: Je šokující, že se policie zabývala námi a ne nebezpečným neonacistickým pochodem nenávisti

Česká pirátská strana zareagovala na ohlášení sobotní demonstrace Dělnické mládeže vlastní organizací shromáždění. Podle jejich tiskové zprávy na webu pirati.cz bylo důvodem snaha ukázat, že ve společnosti panuje i mírnější názor, kterému není lidskost cizí. Policie se nakonec ale zaměřila právě na tuto skupinu lidí a vyzvala je k postupné lustraci, neboť se shromáždění dopustili přestupku.

Piráti iniciovali shromáždění s tím, že už před demonstrací nabádali na svých stránkách, že jejich hlavní zbraní bude humor a nadsázka. Na jejich transparentech se tak objevovaly nápisy jako "Chci oplotit!", "Arabské číslice v ČR nechceme!" nebo "Stop pohybu osob!".

Pirátská strana ve své tiskové zprávě také uvedla, že jakmile se jejich skupinka zhruba sta lidí přiblížila k náměstí, příznivci Dělnické strany je ihned začali slovně napadat. "Příznivci Dělnické strany mnoho smyslu pro humor asi nemají a ihned po našem příchodu se začali chovat agresivně a vyhrožovali nám. Policie byla však připravená a obě skupiny od sebe oddělila. Ostatně, my jsme vždy pokyny policie uposlechli. O to víc nás překvapil následný policejní zásah," sdělili na svých stránkách Piráti.

Poslední věta poukazuje na fakt, že celou skupinu policie podle Pirátů následně zablokovala a postupně je vyzvala k lustraci. "K zadržení došlo poté, co příznivci antifašistického hnutí zablokovali ulici Opletalova (kudy měl projít onen pochod Dělnické mládeže) - tím jsme se dle policejního mluvčího Josefa Bednaříka dopustili přestupku. Přestože jsme k opuštění toho místa ani nebyli vyzváni - a Piráti předem deklarovali odhodlání uposlechnout pokyny policie. Na místě zásahu nám však policistou z antikonfliktního týmu bylo sděleno, že jsme lustrovaní z důvodu narušení demonstrace na náměstí. Prý dojde k vyhodnocení videozáznamů policie a budou potrestáni konkrétní viníci. My můžeme pouze konstatovat, že Policie zabránila střetu zpacifikováním té klidnější a menší skupiny. Je to asi standard, který zjevně mají v nějakém manuálu, byť je to smutné," uvedli Piráti.

Celou sobotní situaci na náměstí komentovali i další. „Blokády jako takové jsme se neúčastnili, jen jsme nechtěli opustit skupinu, tak jsme se postavili na roh a situaci sledovali. Když nás obstoupili policisté mysleli jsme, že nás jdou chránit tak, jako po celou dobu!“ řekl Miloš Zmeškal, předseda místního sdružení Olomouc.

Ještě dál šel ve svých výrocích Radim Studený, předseda místního sdružení Pirátská Tvrz: „Je šokující, že policie lustruje stovku aktivistů a tiše přihlíží nebezpečnému neonacistickému pochodu nenávisti," uvedl nekompromisně v tiskové zprávě.

Autoři | Zdroj pirati.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.