čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Rudolfově aleji se bude kácet, kvůli nemoci se musí zlikvidovat více než 200 kaštanů

Třetina stromů v Rudolfově alej ve Smetanových sadech, která prošla v letech 2009 až 2012 obnovou, trpí vážnou chorobou dřevin. Potvrdil to znalecký posudek, vypracovaný docentkou Ivanou Šafránkovou z Mendelovy univerzity v Brně.

Řešení se s ohledem na to, že v současnosti neexistuje na dotyčnou chorobu účinný lék a hrozí její další šíření, hledá velmi obtížně. Vedení města přitom Rudolfovu alej vnímá jako mimořádně hodnotnou a významnou součást olomouckých parků.

Při obnově bylo v aleji vysázeno postupně přes 200 jírovců maďal. „Záměrně byly vybrány kultivary, odolné vůči častým chorobám dřevin. Pro Rudolfovu alej se vybíraly ty nejkvalitnější stromy, které bylo tehdy v Evropě možné sehnat,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. Po několika letech se u nich přesto začala projevovat zákeřná choroba, s níž u nás dříve neměl nikdo zkušenosti. Jedná se o slizotokovou nekrózu, způsobovanou patogenem Pseudomonas syringae pv. aesculi (PSA). Podle čerstvých zkušeností ze západní Evropy je vývoj onemocnění u napadených stromů razantní a šíření choroby na další stromy velmi rychlé.

Součástí znaleckého posudku je přesný popis stavu 229 jírovců v aleji a jejím blízkém okolí. Symptomy onemocnění PSA byly odhaleny u 67 stromů v aleji a pěti stromů kolem hudebního altánu. Onemocnění ale znamená problém i pro dosud nenapadené jírovce. Způsob přenosu infekce, mechanismus šíření a schopnost přežívání bakterie v půdě a vodě totiž není dosud zcela objasněn. Bakterie, která nemoc způsobuje, je podle odborníků vysoce agresivní, do zdravých stromů proniká několika způsoby, kromě jiného ji lze nalézt i v dešťové vodě poblíž nemocných stromů. Nákaza v aleji proto znamená vysoké riziko pro další jírovce nejen ve Smetanových sadech. „V současné době není v České republice ani ve světě známý účinný způsob ochrany proti PSA,“ uvádí ve znaleckém posudku Ivana Šafránková.

S ohledem na to, jak významnou součástí olomouckých parků Rudolfova alej je, hledala speciální pracovní skupina co nejlepší možné řešení problému. Podle odborníků ale existuje jediné řešení, a to včasné vykácení nemocných stromů. „Napadené stromy nelze vyléčit a představují trvalý zdroj infekce pro ostatní jírovce všech věkových kategorií,“ je uvedeno ve znaleckém posudku. „V následujících letech by jírovce v žádném případě neměly být vysazovány na stejná stanoviště,“ dodává proto ve znaleckém posudku Ivana Šafránková.

Výstaviště Flora proto nyní chce napadené stromy v nejbližším možném termínu odstranit a chce je nahradit jiným druhem či kultivarem stromů. Z důvodu prevence před nebezpečím rozšíření infekce požádá také o vykácení zbývajících stromů v aleji. Orgán ochrany životního prostředí zatím vydal souhlas s pokácením osmadvaceti stromů, o dalších stromech teprve bude rozhodovat. Na vyřešení celé kritické situace pracuje výše zmíněná odborná skupina, která mimo jiné hledá a posuzuje variantní řešení nové výsadby. „Vzhledem k významu aleje i s ohledem na to, že před lety se do výsadby jírovců zapojilo i mnoho dobrovolníků z řad Olomoučanů, počítáme s tím, že by se na nové výsadbě opět mohli podílet i občané,“ doplnil náměstek Aleš Jakubec s tím, že přednost by dostali ti, kteří se účastnili výsadby v letech 2010 a 2012.

Autoři | Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.