pátek 29. března 2024 Taťána

Galerie: V olomoucké zoo se narodila celkem tři mláďata pakoně běloocasého

Zoo Olomouc hlásí další přírůstky! Během tohoto týdne se jim tam totiž narodila hned tři hříbata pakoně běloocasého. V pondělí spatřil světlo světa najprve kluk, v úterý pak holčička a celé to zakončil ještě tentýž den zase kluk.

Tři nová mláďata se mají k světu a jejich máma frkáním přirozeně odhání každého, kdo by se chtěl k ratolestem třeba jen přiblížit.

Olomoucká Zoo začala na začátku devadesátých let opět s chovem pakoňů, a to proto, že ve volné přírodě jich bylo již velmi pomálu. Chovatelé se zaměřili na pakoně běloocasé, kteří jsou vácnější než pakoně žíhaní. Na začátku byly převezeny hned tři páry pakoňů ze zoo ve Dvora Králové a z Bratislavy. "Od roku 1997, kdy se narodilo první mládě, se pravidelně rozmnožují. Úspěchem byl odchov samice Kamily, která musela být po komplikovaném porodu krmena uměle, přesto se ji podařilo ponechat s matkou a později začlenit do stáda. V dospělosti sama odchovala už několik mláďat," řekla tisková mluvčí Zoo Olomouc Karla Břečková.

Stádo je v olomoucké zoo udržováno v počtu zhruba deseti kusů, největším limitem je zatím velikost stáje.

V době, kdy se kolonizovala Afrika Evropy, byl pakůň téměř vyhuben a v jednom okamžiku jeho výskyt čítal pouhých 300 jedinců. V současné době je ale chován v rezervaci a jejich počet vzrostl na zhruba 10 000 kusů. "Pakůň běloocasý je menší a vypadá jako čert. Má delší černé chlupy na čenichu, pod bradou a mezi předníma nohama. Rohy tvoří na vrcholu hlavy širokou základnu, pak se stáčejí do oblouku směrem nahoru a jsou velmi ostré. Při soubojích může dojít k vážnému zranění i k smrti protivníka. Ozývají se velmi zvláštními exotickými zvuky," přibližuje Karla Břečková charakteristické rysy pakoňů běloocasých.

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.