středa 24. dubna 2024 Jiří

V Olomouci funguje nová školka, vznikla z bývalého bytu školníka na ZŠ Komenium

Od počátku roku je v Olomouci, díky nové mateřské škole, pro děti předškolního věku zase o několik míst více. Školka vznikla přímo v budově Základní školy Komenium, a to přestavbou bývalého školnického bytu. Nová mateřská škola je jednotřídní a je určena pro děti od tří do šesti let.

Na současné podobě mateřské školy začala stavební firma pracovat už na začátku letních prázdnin, tak, aby bylo vše na nový rok připraveno. Celkové náklady činily tři miliony korun, školka má kapacitu pro 22 dětí.

„Původní byt o dispozici 2+1 se podařilo přestavět na krásnou mateřinku, kde mají děti hernu sloužící zároveň také k odpočinku, jídelnu, šatnu a samozřejmě i sociální zařízení. Ke hraní venku budou děti využívat zadní dvorek školy nebo centrální prostor na nádvoří, ale paní učitelky se mohou dohodnout i s jinými školkami v okolí, aby mohly s dětmi navštívit jejich hřiště a sportoviště,“řekl náměstek primátora Pavel Urbášek. „Jsme rádi, když se objeví možnost, jak v již stávajících zařízeních využít prostory, které třeba teď ležely ladem. Už poněkolikáté se nám tak podařilo přestavět školnický byt. Ty se v současné době již využívají velmi málo," dodal.

Ač se na takovéto projekty hojně využívají dotace z různých zdrojů, tato investice šla kompletně z rozpočtu města. „Odbor školství má přehled o tom, když se někde takové místo uvolní. A pokud máme dostatek prostředků v rozpočtu, není důvod, proč této možnosti nevyužít.“ řekl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Novou mateřskou školku ocenil vlídnými slovy i ředitel základní školy Komenium František Vlček: „Jsem rád, že se z prostor, které tady nikdo nevyužíval, podařilo vybudovat místo, kde se malým dětem bude určitě moc líbit. Věřím, že pokud u nás potom někteří předškoláci zůstanou i od první třídy, bude pro ně přechod do školy mnohem snazší, když už budou prostředí naší školy znát,“ řekl Vlček.

Čtěte dále:

 

Autoři | Foto Blanka Martinovská | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.