čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V olomoucké zoo se narodila mláďata damanů skalních

Ve čtvrtek 18. února se v zoologické zahradě v Olomouci narodila čtyři mláďata damanů skalních. Skupinu damanů v zoo momentálně tvoří šest samic a pět samců, plus čtyři velmi roztomilá mláďata.

Nově narození Damani jsou zatím chovány v zázemí. Brzy pro ně ale bude otevřen nový expoziční prostor, na kterém se nyní pracuje. Také se můžeme těšit na nový africký pavilon KALAHARI, který v zahradě začne vyrůstat ještě letos a měl by být veřejnosti zpřístupněn od jara roku 2017. Obyvateli nového pavilonu budou různé druhy afrických zvířat, jako jsou surikaty, damani, hrabáči, a medojedi.

Daman sklání nebo také Daman kapský je větší druh damana. Nejvíce se vyskytují v Africe na jih od Sahary. Tento savec s malými kopýtky návštěvníkům zoo může připomínat králíka nebo také morče. „Vypadá jako králík s krátkým ocasem a ušima, ale jinak s ním nemá nic společného a ač je to k nevíře, jeho nejbližší příbuzní jsou sirény a sloni. Tato zvířata jsou velice inteligentní, všechno si pamatují – mají zkrátka paměť jako sloni,“ řekla tisková mluvčí Zoo Olomouc Karla Břečková.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.