pátek 29. března 2024 Taťána

Dnes si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Krista

Noc mezi Bílou sobotu a Božím hodem velikonočním je pro křesťany jednou z nejdůležitějších nocí v roce. Připomínají si totiž zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Právě tato noc dala jméno celému svátečnímu období: „velká noc“ – velikonoce. Pojďme se ale podívat na tradice, které se vážou k dnešnímu dni, tedy k Božímu hodu velikonočnímu.

Dnešní den je tradičně spojen s návštěvou kostela, kde se světily velikonoční pokrmy jako beránek, mazanec, chléb, víno nebo vejce. Tyto posvěcené pokrmy si pak lidé odnesli zpět domů a bylo zvykem, přišla-li návštěva, obdarovat ji kusem posvěceného pokrmu. Někde se posvěcené jídlo jedlo přímo v kostele.

Rozšířeným zvykem bylo také společné jedení vejce, které bylo na Velký pátek uvařeno spolu se žlutým vrbovým a jasanovým proutkem. Pokud by pak někdo během roku zabloudil, měl si vzpomenout na to, s kým jedl na Boží hod velikonoční vejce a cestu by našel.

Hospodáři na Boží hod mysleli také na úrodu. Vynášeli na zahradu, do pole a do studně kus posvěceného mazance, vejce a vína, aby si zaručili dostatek ovoce, obilí a dobrou vodu. Někdy se nechávali na polích i svěcené kočičky a křížky.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.