pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Město výměnou lamp na Horním náměstí porušilo autorská práva. Architektovi má zaplatit 100 tisíc

V kauze lamp na olomouckém Horním náměstí je zase o trochu jasněji. Soud dal totiž za pravdu archtektovi Janu Šépkovi a uložil městu, že musí architektovi vyplatit 100 tisíc korun, a ještě se mu musí omluvit sám primátor města. Lampy však z Horního náměstí pryč nemusí.

Olomoucký krajský soud rozhodl o tom, že město Olomouc při výměně lamp Thorn za Philips UrbanStar porušilo autorská práva, a musí se architektovi Janu Šépkovi omluvit, navrch mu pak musí zaplatit sto tisíc korun.

"Autorská práva byla porušena. Výměnou lamp Thorn za Philips UrbanStar na Horním náměstí došlo k zásahu do uměleckého pojetí díla a ke snížení jeho hodnoty," uvedla soudkyně Martina Telcová.

U soudu přitom Šépka chtěl, aby bylo osvětlení Horního náměstí vráceno do původního stavu. "Jsem samozřejmě rád, že soud uznal, že došlo k poškození autorského díla. To si myslím, že je velmi zásadní věc," uvedl pro ČTK Šépka. Moc ale nechápe stanovisko soudu, který nenařídil vrátit původní lampy na Horní náměstí. "Jestliže došlo k poškození toho díla, tak by přece zákonitě mělo dojít k tomu, že ten, kdo ho poškodil, by ho měl vrátit do původního stavu," řekl Šépka. Zvažuje proto odvolání.

O odvolání má jasno i vedení města. "Tento soudní spor vnímáme jako spor o to, zda vlastnické právo, v tomto případě právo statutárního města a jeho občanů, bude podřízeno autorskému právu. Domnívám se, že i Ústava ČR hovoří o tom, že vlastnické právo by mělo být nadřazeno právu autorskému," řekl primátor Olomouce Antonín Staněk.

Město se odvolá k vrchnímu soudu.

Kauza lamp na Horním náměstí

Po dokončení rekonstrukce Horního náměstí v roce 2011 bylo zjištěno, že lampy málo svítí. Nicméně, radnice je tam nechala dále stát. Předloni však již byly lampy ve značně zalostném stavu, proto město přistoupilo k tomu, aby se zakoupili lampy nové, a vybralo model UrbanStar. Ten se však nelíbil památkářům, proto se nakonec shodli na variantě, kdy se nainstalují další lampy Thorn, které na náměstí stávaly i dříve. Soudní spor o osvětlení na Horním náměstí však trval. Předloni v červenci tedy soud vydal předbězné opatření, že až do konce sporu nemohou být lampy na Horním náměstí vyměněny. Architekt Šépka ale v termínu nepodal žalobu, proto město mohlo v září 2014 lampy narychlo vyměnit a nainstalovat typ UrbanStar.

 

Čtěte více:

Autoři | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.