sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Neředíně vyroste nová průmyslová zóna

Město má záměr, jak využít bývalý vojenský areál v Neředíně. Vedení města již zahájilo přípravy, jak tyto prostory postupně přetvořit v průmyslovou zónu s cílem nalákat do Olomouce nové investory.

Na začátku letošního roku bylo celé území zaregistrováno do centrální evidence brownfieldů, kterou vede společnost CzechInvest. „Smyslem zvažovaného návrhu je podpora podnikání. Do Olomouce bychom chtěli nalákat další investory, kteří by mohli v novém areálu získat zázemí pro své firmy. Areál by mohl najít využití především v oblasti zpracovatelského průmyslu,“ řekl primátor Antonín Staněk.

O přeměně prostoru v Neředíně se uvažuje i proto, že průmyslové kapacity ve městě už jsou kompletně vyčerpány, a nelze tak vyhovět novým investorům, kteří mají zájem na území Olomouce rozjet svůj byznys. „V průběhu uplynulých měsíců jsme absolvovali několik jednání se zástupci agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, na základě kterých nám bylo doporučeno podání žádosti o zařazení záměru na regeneraci stávajícího brownfieldu na průmyslovou zónu Kasárna Neředín mezi strategické projekty,“ sdělil náměstek primátora Filip Žáček, který má na starosti investice.

V současné době město prověřuje technické možnosti brownfieldu, nechává si zpracovávat studii a řeší možné varianty dopravní oblužnosti celého prostoru. "Jde o složitý proces, kdy musíme brát v potaz všechny důležité aspekty. Aktuálně chceme vyvolat rovněž jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic ve věci možného přímého napojení lokality na rychlostní komunikaci R35,“ dodal náměstek primátora Filip Žáček.

Budoucí plocha celého brownfiedu by mohla dosahovat až 18 hektarů, již před časem se začaly bourat bývalé vojenské budovy, které se nacházely v neutěšeném stavu. „Záměr regenerace brownfiledu v uvedeném maximálním rozsahu je rozložen do několika let, protože bylo třeba dát projektu i racionální ekonomickou bilanci únosnou pro město. Celý záměr si vyžádá nemalé investice do infrastruktury areálu a v případě realizace další etapy na výkupy pozemku od cizích vlastníků,“ dodal závěrem primátor Staněk. 

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.