úterý 16. dubna 2024 Irena

Podchod u zastávky Pionýrská ožije barvami, promění ho studenti z okolních škol

Podchod pod Brněnskou ulicí, tam kde lidé prochází dennodenně k zastávkám Pionýrská, získá na barevnosti. Vymalují ho totiž školáci a studenti z okolních škol.

Do práce se mlaďoši pustí běhěm přístího týdne. „Street art a graffiti dnes už nejsou jen synonymem pro vandalství a ničení budov. Staly se součástí výtvarného umění a někteří jejich představitelé patří mezi celosvětově uznávané výtvarníky. S pozitivním přístupem ke street artu jako k součásti umělecké tváře města se dnes setkáváme po celém světě. Proč ne v Olomouci, která je kupříkladu místem konání festivalu street artu,“ řekla k projektu iniciátorka akce Jana Svobodová z olomoucké Základní školy Heyrovského.

Do práce se pustí žáci ze Základní školy Heyrovského, Nedvědova a také studenti z Gymnázia Čajkovského. „Ať už si to uvědomují nebo ne, mají k tomuto veřejnému prostoru vztah a samotná možnost malovat na velké plochy stěn je pro ně lákavá,“ popisuje s nadšením pedagožka Jana Svobodová. Naráží na to, že velká část z nich v pracovní dny využívá tento podchod. „Cílem projektu, který jsme rádi podpořili, je vytvářet pozitivní vztah mladých lidí k veřejnému prostoru a zároveň měnit často negativní postoj lidí k této nové formě výtvarné tvorby,“ doplnil primátor Antonín Staněk. 

Děti se pustí do práce hned v pondělí 23. května. „Půjde o ornamenty, jejichž návrhy mají svůj původ v hanáckých krajkách. Téma výšivka se zprvu zdálo složité a hůře zpracovatelné, ale jde v podstatě o ornament a stylizaci, které jsou ideální pro zvětšení. Je zde možnost opakování motivu, čímž se celý prostor může propojit,“ objasnila iniciátorka projektu Jana Svobodová.

Padesátimetrová stěna by měla být hotova do konce přístího týdne, podílet by se na ní mělo kolem padesáti výtvarníků.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Andreáš | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.