pátek 29. března 2024 Taťána

Policisté ocenili své kolegy, kteří zachránili ženu z hořícího domu

Ředitel Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje plk. Mgr. Tomáš Landsfeld vyslovil poděkování za projevení osobní statečnosti dvěma policistům z Obvodního oddělení Litovel, nprap. Josefu Brisudovi a prap. Petru Grusovi.

Dne 25. června 2016 přijali policisté krátce po 2 hodině oznámení o požáru kůlny s palivovým dřívím v obci Vilémov. Operační důstojník odeslal na místo policejní hlídku z Obvodního oddělení Litovel. Než policisté dojeli do zmíněné obce, přijali od operačního důstojníka další oznámení s pokyny, aby jeli nejprve provést prověrku do ulice Kollárova v Litovli, kde má pravděpodobně hořet dům. Po příjezdu k rodinnému domu policisté zjistili, že levé okno z pohledu od silnice je otevřené a vystupuje z něho hustý dým. V prostředním okně domu byly vidět plameny. Oznamovatel, který čekal na policisty, uvedl, že v domě bydlí 5 osob, ale neví, kolik se jich nyní v domě nachází.

Policisté ani na okamžik nezaváhali a okamžitě se pokusili hlasitým křikem navázat kontakt s obyvateli domu, nikdo se ovšem neozýval. V této chvíli již k hořícímu domu přiběhl dobrovolný hasič, který obdržel na svůj mobilní telefon hlášení o výjezdu.

Nprap. Josef Brisuda ihned společně s dobrovolným hasičem bez zaváhání a jakýchkoliv ochranných prostředků vstoupili otevřeným oknem do domu. Druhý z policistů, prap. Petr Grus okamžitě přinesl vodu z protějšího rybníka a současně hasicí přístroj ze služebního vozidla, kterým se mu pouze částečně podařilo uhasit ohnisko požáru. V domě se vzhledem k silnému dýmu nedalo orientovat a bez ochranných prostředků ani dýchat. Ze zadní části domu však bylo slyšet chroptění, proto se policista společně s dobrovolným hasičem opakovaně po opětovném nadechnutí čerstvého vzduchu vraceli do hořícího prostoru až do doby, než našli ženu, která byla již v bezvědomí. Společně ženu vytáhli otevřeným oknem před dům a poskytli jí první pomoc.

Policisté v pátrání po ohrožených osobách nepřestávali a dům stále prohledávali bez jakýchkoliv ochranných pomůcek. Po chvíli se jim podařilo najít další ženu, která se nacházela v přímém ohrožení života a kterou opět společně s hasiči vynesli před dům.  

Na místo se postupně dostavily posádky SDH Mohelnice, SDH Loštice a tři posádky ZZS Olomouckého kraje, které si převzaly zraněné osoby k ošetření. Další prohlídkou domu ze strany hasičů byl uvnitř nalezen mladý muž bez známek života.

"Vzhledem k výše popsaným skutečnostem je zřejmé, že oba zasahující policisté projevením osobní statečnosti a s nasazením vlastního zdraví a života nesou značný podíl na záchraně dvou lidských životů a tímto činem tak vzorně a příkladně reprezentovali dobré jméno Policie České republiky," řekla policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.