pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Profesionální i dobrovolní hasiči z Olomouckého kraje obdrželi medaile za zásluhy

Na posledním zasedání stávajícího krajského zastupitelstva převzali tři hasiči medaili Olomouckého kraje za zásluhy o bezpečnost. Jednalo se o dva profesionální a jednoho dobrovolného hasiče.

V pátek 23. 9. předal hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil medaile hasičům, kteří se svými činy podíleli na záchraně životů a majetků. „Profesionálních i dobrovolných hasičů si nesmírně vážím, neboť svoji práci dělají s plným nasazením a s vědomím, že se sami mohou dostat do ohrožení života. Je třeba alespoň touto cestou ocenit jejich zásluhy o bezpečnost našich občanů a našeho majetku,“ uvedl hejtman Rozbořil.

Pavel Thin, profesionální hasič a velitel čety na centrální požární stanici v Olomouci, medaili získal především za schopnosti, které prokázal jako velitel zásahu při likvidaci požáru skladu textilu v Olomouci – Bělidlech, který patřil k nejrozsáhlejším v našem regionu za posledních několik desítek let. "Velmi složitá situace na místě zásahu po příjezdu prvních jednotek požární ochrany vyžadovala rychlá a účinná rozhodnutí, což zvládl s přehledem. Díky tomu byly uchráněny velké hodnoty na sousedních areálech a objektech. Jmenovaný se rovněž intenzivně zaměřuje na problematiku vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a podílí se na tvorbě metodik a postupů na republikové úrovni," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Další profesionální hasič a velitel družstva na centrální požární stanici Zbyněk Hradil se v minulosti podílel mimo jiné na likvidaci rozsáhlých povodní na Moravě v roce 1997 a 2006. Má bohaté znalosti a zkušenosti, které uplatňuje při výkonu své velitelské práce. Rovněž se aktivně věnuje požárnímu sportu a v této oblasti patří mezi celostátně uznávané osobnosti.

Dobrovolný hasič Jiří Vaněk získal vyznamenání za záchranu lidského života. Jako člen jednotky dobrovolných hasičů Tři Dvory se letos v červnu podílel na záchraně osob z hořícího domu v Litovli. "Ještě před příjezdem první jednotky hasičů provedl Jiří Vaněk prvotní průzkum, a to bez jakýchkoli ochranných pomůcek. I přesto se však neustále snažil získat informace o přítomnosti osob uvnitř hořícího domu od sousedů a pokoušel se v silně zakouřeném prostředí zorientovat. Pomohl při záchraně dvou osob ze zakouřeného rodinného domu. Svým příkladným a rozhodným jednáním zásadně přispěl k záchraně dvou lidských životů," uvedla Hacsiková.

Čtěte více:

Autoři | Tisková zpráva | Foto www.kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.