sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Prostor Palachova náměstí čekají změny. Už v listopadu se začne opravovat tamní parkoviště

Na posledním zasedání schválila Rada města architektonickou studii, která bude řešit, jak bude v budoucnu vypadat Palachovo náměstí s jeho dominantou, Terezskou bránou. Už v listopadu by se mělo začít opravovat přilehlé parkoviště.

Parkoviště, které je v majetku Židovské obce Olomouc, se začne opravovat už letos v listopadu. Tato skutečnost byla podnětem pro projednání studie budoucí podoby celého náměstí.

„Důvodem pro pořízení studie revitalizace části Palachova náměstí na pozemku města Olomouce bylo získat odborný podklad pro rozhodování v území při regulaci zájmů města a dalších subjektů,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. „Cílem studie je zkoordinovat návrh řešení celého veřejného prostoru náměstí a sjednotit ho dle daných možností mobiliářem,“  dodal.

Studie si klade za úkol zlepšit význam a funkci veřejného prostoru, a také maximálně využít potenciálu nejvýznamnější památky v této oblasti, Terezské brány. „Studie klade důraz na funkčnost prostranství, které má sloužit jako místo pro odpočinek, příjemný prostor pro posezení v restauračních předzahrádkách, ale také areál pro pořádání kulturních akcí,“ popsal náměstek Jakubec. Studie proto přesně vymezuje dlážděné plochy pro bezbariérový provoz zahrádek okolních restaurací, plochu pro umístění designových dětských prvků i prostor pro umístění podia pro letní kulturní akce. Řešení pamatuje na nové osvětlení, které má být doplněno výtvarným nasvětlením vnitřní části náměstí, i na uspořádání zeleně s postupnou obnovou stávající lipové aleje po obvodu náměstí.

Zajímavě studie pojednává i keřové porosty, které mají pohledově oddělit náměstí od plochy parkoviště, a je v souladu s navrhovaným řešením, které pojednává chystanou rekonstrukci veřejného prostranství v navazující Javoříčské ulici. „Aktuálně schválená studie pojednává prostor náměstí bez detailní specifikace jednotlivých prvků a uvedené příklady řešení jsou navrženy ve variantách. Konkrétní řešení bude teprve předmětem dokumentace pro územní rozhodnutí, která stanoví i investiční náročnost akce,“ objasnil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Budoucí podobu a uspořádání Palachova náměstí projednala a kladně posoudila také komise pro architekturu a územní plánování i příslušná komise městské části Olomouc – střed. Zadání pro studii připravil odbor koncepce a rozvoje, jejím autorem je Ing. arch. Ivo Gerhard.

Čtěte více:

Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.