pátek 29. března 2024 Taťána

Univerzita vyvěsila tibetskou vlajku. Máme právo hovořit s kýmkoliv, i s Dalajlámou, říká rektor Miller

Návštěva Dalajlámy v Česku rozhýbala nevídaný politický a společenský kolotoč, ve kterém padla ostrá kritika a vlna nevole vůči politikům, kteří se s Dalajlámou odmítli setkat. Rektor Masarykovy univerzity vyzval k vyvěšení tibetské vlajky, ostatní univerzity jeho slova vyslyšely. Univerzita Palackého není výjimkou.

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek vyzval k vyvěšení tibetských vlajek jako odpověď na deklaraci čtyř vysokých českých politiků. Tu předkládáme v plném znění:


Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.

Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet. 
Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány. 


Prezident České republiky Miloš Zeman
Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch 
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček 
Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka


Odezva na toto vyjádření soudržnosti s Pekingem na sebe nedala dlouho čekat. S Dalajlámou se setkalo padesát poslanců a senátorů, vzkazy zní i z akademické obce.

Vyjádřil se i Jaroslav Miller, rektor olomoucké Univerzity Palackého, na které dnes také zavlála tibetská vlajka. "Spolu s ostatními univerzitami se UP v Olomouci rozhodla dnes v 11:55 vyvěsit tibetskou vlajku jako výraz přesvědčení, že nehledě na politická hlediska a ekonomické zájmy máme pořád právo se setkávat i hovořit s kýmkoliv, tedy i s dalajlámou," prohlásil na svém facebookovém profilu Miller.

K volání brněnského rektora se přidala i Karlova univerzita v Praze, Západočeská univerzita, AMU, Vysoká škola chemicko-technologická či Univerzita Pardubice.

Autoři | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.