středa 24. dubna 2024 Jiří

FOTO: Olomoucké panorama zdobí nově nasvětlený Chrám Cyrila a Metoděje v Hejčíně

Olomoucké panorama se může pyšnit dalším nasvícenou památkou, a to Chrámem Cyrila a Metoděje v mětské části Hejčín. Město investovalo do nasvícení 164 tisíc korun, výsledek stojí za to.

„Noční panorama Olomouce je zase o něco hezčí a bohatší. Město získalo další krásný symbol. Věřím, že jej ocení nejen ti, kteří přijíždějí do večerní Olomouce ve směru od Hradce Králové a Mohelnice,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Před spuštěním osvětlení byla nutná také světelná zkouška, u které byli zástupci památkářů, mětské části Hejčín, správce farnosti a také obyvatel blízkých domů. „Vážím si toho, že se podařilo dosáhnout shody mezi všemi zúčastněnými. Díky všem, kteří k tomu svým dílem přispěli,“ ocenil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Výstavba Chrámu Cyrila a Metoděje v Hejčíně začala v roce 1929 a dokončena byla o tři roky později. Chrámu dominuje 65 metrů vysoká věž. V kryptě chrámu je umístěna hrobka arcibiskupa Prečana. Celá stavba je postavena podle projektu architekta a stavitele Josefa Šálka ve stylu neoklasicizující moderny.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.