čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Dorotka, mládě binturongů z olomoucké zoo, už má nový domov – Zoo Tregomeur ve Francii

V pondělí 12. prosince v dopoledních hodinách opustila Zoo Olomouc Dorotka, mládě dospělých binturongů Gerryho a Terezy, a vydala se do nového domova. Tím jím bude zoologická zahrada Tregomeur ve Francii. V olomoucké zoo se však chystá další sláva – v příštím roce příjdou na svět další potomci dospělých binturongů.

Dorotka se narodila v olomoucké Zoo téměř před rokem, 27. ledna 2016. "Na základě doporučení vedoucího plemenné knihy těchto zvířat odjela do Zoo Tregomeur ve Francii," sdělila mluvčí Zoo Olomouc Karla Břečková. "V Zoo Olomouc zůstává chovný pár, tedy Dorotčini rodiče - samec Gerry a samice Tereza. Pokud nám bude štěstí přát, v příštím roce přijdou na svět jejich další potomci, kteří budou návštěvníky opět bavit svými akrobatickými výkony na pavilonu šelem," dodala.

Binturong je největší cibetkovitá šelma pocházející z Asie. Četnost ve volné přírodě se odhaduje na základě fotopastí. Plantáže palmy olejné nahrazují nemilosrdně jejich domovské pralesy. V zajetí je chováno kolem 250 kusů. V zoologických zahradách nejsou chováni často hlavně kvůli převažující noční aktivitě a nesnadnému rozmnožování.

Anglické označení "bearcat" (medvědokočka) je poměrně výstižné. Jeho zajímavé vzezření je korunováno skvělým lezeckým uměním. Má pro šelmy vzácný chápavý ocas, který mu ve větvích dodává jistotu. Může podobně jako mravenečník stromový viset nebo lézt hlavou dolů. Spí na stromě obkročmo s končetinami visícími volně dolů, ale ocasem pevně omotaným kolem větve.

Čtěte více:

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.