pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká zoo bude mít nový africký pavilon Kalahari, nabídne surikaty nebo medojedy

Oblíbené druhy afrických zvířat, jako jsou surikaty, damani, hrabáči nebo medojedi budou k vidění v novém pavilonu s názvem Kalahari, jehož stavba byla zahájena v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Pavilon za devět milionů korun by měl být otevřen příští rok na začátku hlavní turistické sezóny, sdělil dnes ČTK náměstek olomouckého primátora Filip Žáček.

Africký pavilon bude postaven v centrální části zoo mezi rybníčkem a nástupištěm safari vláčku. "Pavilon nabídne nový domov živočišným druhům, které jsou v jiných zahradách v Evropě velmi populární," uvedl Žáček. Předpokládaná cena afrického tropického pavilonu, který doplní vnitřní prohlídková trasa i prohlídkový chodník pro návštěvníky, je zhruba devět milionů korun. Prostor už převzala stavební firma, která postupně zahajuje stavbu.

"Zoologická zahrada, která je příspěvkovou organizací města, musí investovat, aby byla pro návštěvníky ještě atraktivnější a zvířatům dokázala zajistit podmínky co nejvíce podobné těm v divočině," podotkl primátorův náměstek Aleš Jakubec.

Svatokopecká zoo nyní chová surikaty pouze v malé expozici, která pro tento účel není zcela vhodná. Damany skalní má zoo ukryté v zázemí zahrady bez kontaktu s návštěvníky. Hrabáč kapský a medojed kapský jsou pak druhy, které v olomoucké zoo dosud vůbec nebyly chovány. V Evropě je má pouze několik zoologických zahrad.

"Zároveň tím tak získáváme nové a ne příliš běžné druhy, což je zajímavé i pro nás jako chovatele. Vnitřní prostor pavilonu bude navíc zatraktivněn i několika malými terarijními expozicemi a insektárii s živočichy vyskytujícími se v příslušné části Afriky," komentoval stavbu pavilonu ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku je dlouhodobě nejvyhledávanějším turistickým cílem v Olomouckém kraji. Loni ale její návštěvnost kvůli nepříznivému počasí klesla. Branami zoo v roce 2015 prošlo 325.733 návštěvníků, meziročně o 31.176 méně. Předloni se počet návštěvníků svatokopecké zoo zvýšil skoro o 36.000 lidí na 356.909.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.