čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Konec roku s sebou přináší nejen oslavy, ale také zvýšené riziko vzniku požáru

Silvestrovské oslavy si chce většina pořádně užít. Udělají se chlebíčky, nakoupí se alkohol a petardy. A letošní rok si zaslouží pořádné vyprovodění, ať už je konečně za námi!

A s tím je spojeno nebezpečí se vznikem požárů, který může vzniknout chvilkovou nepozorností nebo neobratností uživatelů. „S blížícím se koncem roku bych ráda varovala občany Olomouckého kraje před nesprávným používáním zábavní pyrotechniky a otevřeného ohně. Lidé totiž každoročně na přelomu roku způsobí nejen sobě, ale i jiným mnoho zranění, stále častěji také zaviní nejrůznější nešťastné události,“ začíná mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Statistiky jsou smutné: Loňského Silvestra a letošní Nový rok vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji celkem k 10 požárům. Rušná byla pro hasiče zejména silvestrovská noc, kdy několikrát vyjížděli likvidovat požáry tújí a keřů, odpadu a velkoobjemových kontejnerů. Šlo však především o události drobnějšího charakteru bez výraznějších škod.

Podle Hacsikové se jednalo hlavně o požáry v bytech, které vznikají od hořících svíček, adventních věnců, případně vánočních stromečků. Dalšími iniciátory silvestrovských požárů mohou být špatně udržovaná topidla a komíny, zejména na chatách a v rekreačních objektech, kde se lidé rozhodnou oslavit příchod nového roku, a samozřejmě zábavní pyrotechnika.

 

Pro lepší přiblížení vybrala mluvčí hasičů pár příkladů silvestrovských výjezdů z minulých let:

Tragické následky měl požár, ke kterému vyjížděli na Nový rok 2011 hasiči do Drahanovic na Olomoucku. V nádražní budově, kde požár vznikl, zemřely dvě osoby. Požár způsobil škodu 100 tisíc korun a příčinou byla nedbalost v souvislosti s používáním otevřeného plamene svíček,“ říká Hacsiková.

Hned u dvou požárů, které měly společnou příčinu – nedodržení bezpečné vzdálenosti od kamen – zasahovali na Silvestra v roce 2014 hasiči na Přerovsku. V Kovalovicích plameny zničily uskladněný materiál a vybavení domu, škodu vyčíslil majitel na 300.000 Kč. V Hustopečích nad Bečvou plameny zasáhly dřevo uskladněné poblíž topidla.

Škodu půl milionu korun způsobil silvestrovský požár v roce 2014. Ve skladě na faře v Olšanech u Prostějova shořel uskladněný stavební materiál, fasáda a zaparkované auto. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností pyrotechnika. Také letošní advent (6. prosince 2016) hasiči vyjížděli už k jednomu požáru, který způsobila zábavní pyrotechnika. V Brodku u Prostějova od ní vzplála túje a prohořela popelnice. Škoda při požáru nevznikla žádná,“ říká Hacsiková na problematiku vzniku požárů od světlic.

Hacsiková zdůrazňuje bezpečné používání zábavní pyrotechniky: „Problém může nastat již při prodeji tohoto zboží. Mnohdy se lidé snaží ušetřit nějakou tu korunu a kupují pyrotechniku, která nemá odpovídající povolení či atesty nebo k ní není přibalen leták s návodem na použití v českém jazyce. Pak se stává, že nesprávným použitím dochází k vážným zraněním a požárům.“

Zásadním problémem vidí prodej petard mladistvým, kteří nevědí, jak ji pořádně používat. V minulých letech jsme zaznamenali případ, kdy hoši zašli do parku a jeden z nich začal házet petardy do nedaleko stojících dívek. Znenadání chlapec hodil jednu petardu na dívku. Ta jí zapadla za zimní bundu, kde došlo k explozi. Doma dívka zjistila, že je popálená na zádech a má propálený svetr a zimní bundu. Upozorněte proto vaše děti na nebezpečí zmíněných výrobků a dohlédněte, aby je používaly pouze pod vaší kontrolou,“ popisuje nepříjemnou nehodu mluvčí.

Další kapitolu tvoří obsluha pyrotechniky podnapilými osobami. „Stává se pak, že místo do vzduchu zamíří na kolemjdoucí osoby, na obydlí nebo auta, protože neudrží předepsaný směr. Pyrotechniku odpalujte podle návodu venku, ne v bytě. Volte především volné prostranství, aby nemohla rachejtle zalétnout na střechu nebo oknem do objektů, kde by způsobila požár,“ říká Hacsiková.

„I přes každoroční varování hasičů dochází v období Vánoc a Silvestra k řadě tragických událostí, při kterých se zraní desítky osob a materiální škody dosahují miliónů korun. Zamyslete se proto nad požární bezpečností u vás doma, abyste se do této smutné statistiky nezařadili i vy. Veselého Silvestra a šťastný vstup do nového roku bez úrazů, požárů a nehod,“ přeje mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

My se za celou redakci k přání veselého a podařeného Silvestra připojujeme. Pokud budete bouřlivě slavit, tak nezapomínejte, že i jen malá nepozornost může způsobit velký problém. 

Autoři | Foto kr-olomoucky.cz | Zdroj Vladimira Hacsiková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.