pátek 29. března 2024 Taťána

Změna Kollárova náměstí se blíží, územní studie počítá s úpravou zeleně i monumentálním sloupem

Kollárovo náměstí v centru Olomouce už by mělo brzy dostat novou podobu. Rada města v úterý schválila územní studii, která zahrnuje detailní informace, jak by mělo náměstí v budoucnu vypadat.

Součástí změny by měla být úprava zeleně, komunikace, chodníků, parkování i začlenění uměleckých prvků.

„Naším záměrem je nová koncepce řešení náměstí a rehabilitace prostoru, který využívají místní rezidenti i další chodci, kteří procházejí mezi významnými městskými třídami nebo například do blízkých škol či Čechových sadů,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Pokud se projdete přes Kollárovo náměstí v dnešních dnech, jistě nepřehlédnete nefunkční kašnu s plastikami sochaře Ivana Theimera, který má na svědomí i plastiky Arionovy kašny na Horním náměstí. Plastiky z Kollárova náměstí dostanou nové místo v Čechových sadech. "Jedná se o kruhovou zpevněnou plochu uprostřed sadů na chodníku navazujícím na Švermovu ulici. Na tomto místě koncepce cestní sítě v parku předpokládala umístění výtvarného prvku, k čemuž ale nakonec nedošlo,“ uvedl náměstek Jakubec. „K přestěhování jednotlivých prvků Theimerovy kašny, která vznikla dle jeho návrhu v 60. letech minulého století, z Kollárova náměstí na novou pozici v parku by mělo dojít už v tomto roce. V rozpočtu počítáme s prostředky na realizaci tohoto záměru. Věřím, že tento krok povede k dalšímu zatraktivnění Čechových sadů,“ doplnil jej majetkoprávní náměstek Filip Žáček.

Zbrusu novým prvkem na Kollárově náměstí bude dominantní sloup, který je věnovaný památce olomouckého barokního sochaře Václava Rendera. Bude měřit téměř deset metrů. Již hotový tordovaný dřík, který pochází z mariánského sloupu na Dolním náměstí, bude opatřen novým umělecky zpracovaným soklem a korunou. Autorem novodobých doplnění dříku bude opět Ivan Theimer. Poblíž památníku by mohlo být také autorsky zpracované pítko.

Co se týče infrastruktury, doprava zůstane zachována, ubude ale parkovacích míst. Uskuteční se jak oprava komunikací, tak chodníku, v podelném severojižním směru vznikne chodník, který rozdělí prostor náměstí na jednostrannou stromovou alej a trvalkové záhony.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.