pátek 26. dubna 2024 Oto

Záchranářský vrtulník s popáleným pacientem musel kvůli poruše nouzově přistát na olomouckém letišti

Záchranářský vrtulník slovenské firmy Air-Transport Europe (ATE) musel dnes dopoledne krátce po vzletu z Olomouce kvůli závadě motoru nouzově přistát. Posádce ani transportovanému pacientovi se nic nestalo, řekla mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Kvůli mimořádné události jedná hejtman Oto Košta (ANO) s vedením záchranné služby.

Slovenská firma ATE, která provozuje vrtulníkovou záchrannou službu na Slovensku, vyhrála loni výběrové řízení na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji. Od Nového roku v regionu nasadila 25 let starý vrtulník Agusta A109 K2.

V předchozích letech provoz letecké záchranné služby v Olomouckém kraji pomocí vrtulníku Eurocopter pořízeného v roce 2010 zajišťovala firma Alfa-Helicopter, které na konci loňského roku skončila smlouva.

Kraj změnu provozovatele letecké záchranné služby kritizoval, podle hejtmanství byla jediným kritériem při jeho výběru cena služeb. Podle hejtmana Oto Košty (ANO) se služba také po technické stránce vrátila do doby před 25 lety, kdy v kraji začínala.

ATE zvítězila ve výběrovém řízení i na provozovatele letecké záchranné služby ze základny v Ústí nad Labem a službu tam měla zajisťovat rovněž od ledna. Ministerstvo zdravotnictví tendr ale zrušilo kvůli nejasnosti ohledně technických požadavků na vrtulníky. Podle zadávací dokumentace měly mít stroje "plnou certifikaci v kategorii A", účastníci tendru si ale tento požadavek vysvětlovali rozdílně. Jeden skutečně prokázal tuto certifikaci, druhý certifikaci neměl, ale doložil splnění kvalifikačních požadavků, které této certifikaci odpovídaly. Doloženou certifikaci nemá ani vrtulník, se kterým ATE létá v Olomouckém kraji.

Článek budeme aktualizovat.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.