čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Přes čtyřicet procent Čechů považuje péči státu o rodiny s dětmi za nedostatečnou

Vláda se nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi, míní 42 procent Čechů. Je to o pět procentních bodů méně než loni, a dokonce 20 procentních bodů méně než v roce 2013. Za dostatečnou považuje péči 48 procent lidí, pět procent si pak myslí, že stát podporuje rodiny s dětmi příliš mnoho. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Hůře hodnotí přístup vlády k rodinám s dětmi ženy, lidé se špatnou životní úrovní a příznivci levice. Podíl nespokojených lidí ale od roku 2012, kdy činil 66 procent, vytrvale klesá. Současný stav je vůbec nejlepší za dobu trvání průzkumu.

Pokud jde o konkrétní opatření v rodinné politice, pak 90 procent Čechů souhlasí s podporou pružné pracovní doby nebo částečných úvazků pro rodiče. Lidé by také přivítali provozování družin u každé základní školy, snížení daní pro lidi s nezaopatřenými dětmi, vyšší počet mateřských škol nebo zvýšení přídavků na děti.

Čtyři pětiny Čechů jsou pro zavedení otcovské dovolené. Vysokou podporu má i zajištění přídavků na děti pouze rodinám, kde alespoň jeden rodič pracuje. Společné zdanění manželů by přivítalo 70 procent lidí, stejně jako zvýšení počtu jeslí. Dotázaní se většinově vyslovili i pro plošné porodné bez ohledu na příjem, vícerychlostní rodičovskou dovolenou a plošné přídavky na děti.

Průzkum se uskutečnil od 6. do 19. února a zúčastnilo se ho 1023 lidí.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.