pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zemřel kardinál Miloslav Vlk

Kardinál Miloslav Vlk zemřel v sobotu ve věku 84 let. Podlehl rakovině, se kterou poslední měsíce bojoval. O úmrtí informoval na twitteru kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Kardinál Miloslav Vlk byl původem Jihočech. Narodil se v obci Líšnice poblíž Milevska a svá středoškolská léta prožil v Budějcích na Jirsíkově gymnáziu. Po maturitě se krátce živil jako dělník a nastoupil na vojnu. Poté studoval na Univerzitě Karlově obor archivnictví.

V roce 1968 byl vysvěcen na kněze a stal se sekretářem českobudějovického biskupa Hloucha. Z rozhodnutí komunistického režimu ale toto místo musel opustit a začal tak spravovat malé farnosti (mimo jiné i  Lažiště a Záblatí na Prachaticku). V roce 1978 mu bylo zakázáno vykonávat kněžskou činnost, a tak několik let pracoval jako umývač oken, dokud nenastoupil v Praze na místo archiváře. Zde i tajně vykonával kněžské povolání. V roce 1989 mu byl opět navrácen státní souhlas a Vlk tak opět veřejně působil nejprve na Klatovsku, a poté na Šumavě.

Čtrnáctého února 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem a v této funkci se mimo jiné snažil obnovit církevní školství v diecézi. Založil Biskupské gymnázium J. N. Neumanna a připravil půdu pro zřízení Jihočeské univerzity s Teologickou fakultou. Jeho biskupské heslo znělo: „Aby všichni byli jedno.“

Od roku 1991 až do roku 2010 byl pak pražským arcibiskupem. Napravoval škody, které v arcidiecézi napáchala vláda komunistů, a nadále se snažil o obnovu církevního školství. Na pozici arcibiskupa ho poté vystřídal Dominik Duka.

Na začátku letošního roku oznámil veřejnosti, že jeho zdravotní stav je vážný. Konkrétně se jednalo o rakovinu plic, které nakonec 18. března podlehl.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.