pátek 29. března 2024 Taťána

Libavá se opět otevře veřejnosti. Kromě unikátní přírody budou zpřístupněny i památky

Již po třiadvacáté bude moct veřejnost zavítat do vojenské oblasti Libavá, jejíž prostory bývají během roku střežené. Letos, kdy je akce Bílý kámen naplánována na státní svátek 1. května, organizátoři zpřístupní řadu památek i cyklistům. Jedná se o kostel Stará Voda a rekonstruovaný mlýn v zaniklé obci Libavá. Na tuto speciální akci bude k dispozici i půjčovna elektrokol.

V kostele Stará Voda je naplánována i přednáška na téma původní výzdoby interiéru této barokní památky. O jedinečný výklad se postará Jana Zapletalová z Katedry dějin umění Univerzity Palackého v Olomouci. Zpestřením budou letos rovněž automobiloví veteráni, kteří mají přes Vojenský újezd Libavá projíždět.

V rámci příprav musela být zajištěna bezpečnost v celé oblasti, jejíž silnice byly uklizeny. I tak ale organizátoři a Armáda České republiky apelují na to, aby lidé dbali instrukcí a neporušovali pravidla. V opačném případě budou lidem nekompromisně rozdávány pokuty. Během celé akce musí mít všichni návštěvníci povinně cyklistické helmy a nesmí pořizovat žádné fotografie nebo videa.

Bílý kámen se koná jíž od roku 1994. Zvláště v posledních letech míří vždy do libavských lesů tisíce lidí. Rekord v návštěvnosti drží rok 2014, kdy akci navštívilo 6439 zájemců.

Čtěte více:

Autoři | Foto cs.wikipedia.org, www.akcebilykamen.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.