úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Města v Olomouckém kraji budují nové cyklostezky i lepší služby

Radnice v Olomouckém kraji plánují letos i v příštích letech další rozšíření sítě svých cyklostezek. Nové trasy by měly vzniknout v krajském městě a okolí i v dalších městech, radnice tím chtějí zvýšit bezpečnost dopravy i reagují na růst zájmu o jízdu na kole.

Vedle staveb nových cyklotras se řada radnic zaměřuje také na vylepšení služeb. Například v Přerově již pátým rokem bude od června fungovat cyklobus, který zájemce vyveze na Bumbálku. Ročně města investují do staveb či oprav tras každé až pět milionů korun. 

V Olomouci by se měla ještě letos začít budovat cyklostezka v Jeremenkově ulici, o jejíž stavbu se nyní soutěží. Zahrnuje přestavbu nynějšího chodníku k přednádražnímu prostoru, kde by měla vzniknout stezka dělená pro chodce a cyklisty. V plánu je také cyklostezka spojující místní část Týneček a Chválkovice, která se nyní projektuje, řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Město chce letos ještě vybudovat smíšenou stezku pro chodce a cyklisty v Jílové ulici, tam se přebuduje chodník ve směru od Okružní po Kmochovu ulici, doplnila mluvčí. Cena je odhadnuta na 1,6 milionu korun.

Přerov má v plánu rekonstrukci dvou páteřních cyklostezek ve městě, na třídě 17. listopadu a cyklostezky Velká Dlážka. "Rekonstrukce cyklostezky na třídě 17. listopadu se předpokládá ještě letos, druhá investice je naplánována na jaro příštího roku," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Podotkla, že se připravuje také nový podjezd pro cyklisty pod železniční tratí v Předmostí, vzniknout by měl v roce 2019. Město chce v příštím roce rovněž vybudovat cyklostezku z Kozlovic do Radslavic a připravuje také cyklostezku z Dluhonic do Předmostí. "Zahájeno už bylo jednání o výkupech pozemků," uvedla Chalupová. Dodala, že radnice ročně investuje do těchto staveb tři miliony korun.

V Prostějově se mohou cyklisté těšit na novou cyklostezku vedoucí od okružní křižovatky Přikrylovo náměstí až po okružní křižovatku U Stadionu, budovat se má také pátá etapa cyklostezky do Žešova. Podle mluvčí Jany Gáborové město ročně investuje do těchto staveb více než pět milionů korun.

Nové stezky plánují i menší města. Například v Zábřehu na Šumpersku se radnice chystá vybudovat stezku mezi Zábřehem a Leštinou, v letošním rozpočtu je na akci vyčleněno téměř deset milionů korun, podmínkou je však získání příspěvku ze státních fondů. Posledními výkupy a projektovou přípravou finišuje také plánovaná stavba cyklostezky mezi Zábřehem a Postřelmovem, řekla mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

Cyklisté mohou využít ve městech i řadu služeb, od začátku května si mohou například rezervovat místa v cyklobuse, který spojuje Přerov s horským sedlem Bumbálka. O spoj je obrovský zájem, ročně se jím během léta sveze tisíc lidí. V Prostějově si zase mohou zájemci půjčit rikšu pro šest osob, během prázdnin zde také funguje příměstský cyklistický tábor a Bike školička.

Čtěte více:

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.