čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Moravská filharmonie i přes jednání s radními protestovat bude. Na koncertu během oslav svátku města

Schůzka vedení olomoucké radnice se zástupci odborů a členy Moravské filharmonie Olomouc (MFO) dnes neodvrátila symbolický protest, který hodlá odborová organizace tohoto předního symfonického orchestru zahájit 2. června na koncertě uspořádaném u příležitosti oslav svátku města. Jednalo se dlouho, situace se ale nezměnila, řekk předseda odborové organizace při MFO Vojtěch Pospíšil.

Odboráři po vedení radnice zatím neúspěšně požadují odvolání ředitele MFO Vladislava Kvapila, kterému vytýkají nezájem o tuto kulturní instituci a upřednostňování osobního prospěchu. Jednání podle Pospíšila ztroskotala na požadavku primátora Olomouce Antonína Staňka (ČSSD), aby nespokojení členové MFO upustili od svého záměru odehrát 2. června koncert na svátcích města v tričkách s nápisem My jsme MFO, což má být forma jejich protestu.

„Pan primátor to bere tak, že budeme jednat, ale až poté, co vystoupíme ve fracích a stávkovat nebudeme. Že pak usedneme k jednacímu stolu a zkusíme se dohodnout," uvedl Pospíšil. Dodal, že odboráři jsou o svých požadavcích nadále ochotni jednat, avšak bez podobných podmínek.

Podle Staňka schůzka ukázala, že situace v MFO je velmi napjatá a filharmonie je rozdělena na dva tábory „Jedni jsou přesvědčení, že MFO má své dobré jméno a výsledky. Druhá strana nechce slyšet žádné jiné argumenty, než to, že uslyší, že ředitel byl odvolán. V takové situaci se opravdu velice obtížně jedná," řekl novinářům Staněk,

Staněk se dnes postavil za Kvapila. „Jsem přesvědčen, že ředitel MFO má za sebou dobré výsledky, i když jsou mu vytýkány dílčí nedostatky," podotkl primátor. Kvapil v úterý řekl, že odstoupit nehodlá. Důvody stávky a ani její podobu nechápe. „Kritiku odborářů na mou práci nepřijímám, divím se, kde bere odborářská organizace právo hodnotit práci ředitele," uvedl Kvapil.

Podle primátora je nutné, aby řešení chtěly hledat obě strany. „Já jsem nabídl odborářům možnost setkání, abychom společně zahájili koncert a například se vyjádřili k situaci v MFO," řekl Staněk. MFO má tradici a kvalitu, takže její členové by měli obléci fraky i tehdy, když chtějí protestovat, dodal.

MFO je příspěvkovou organizací města. Vedení radnice Kvapilovi nedávno poslalo vytýkací dopis za chyby, na které upozornili auditoři při mimořádné kontrole. Z kontroly například vyplynulo, že ředitel bez souhlasu města podniká ve stejném oboru jako MFO, přičemž nahrával v jejím sále, za jehož pronájem nezaplatil.

Odboráři tvrdí, že Kvapil neřídí MFO s péčí řádného hospodáře. „Způsob, jakým se zástupci zřizovatele vyrovnali s problematikou v rovině účetní a ekonomické, považujeme za skandální, stejně jako skutečnost, že fakta týkající se dalších rovin fungování instituce byla přejita mlčením," upozornil Pospíšil.

Odboráři požadují, aby po odvolání Kvapila bylo vypsáno transparentní výběrové řízení na ředitele MFO. Ředitel MFO by podle Pospíšila měl mít časově omezené funkční období.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.