pátek 29. března 2024 Taťána

VIDEO: Po celém světě budou tisíce lidí tancovat za dostupnou pitnou vodu. Česko nebude výjimkou

Na téměř stovce míst po celém světě se připravují choreografie, které na konci června v provedení tisíců tanečníků upozorní na nedostatek pitné vody. Celosvětový projekt Global water dances (Tanec pro vodu) má poukázat na to, že zhruba 2,5 miliardy lidí na zeměkouli žije bez adekvátní hygieny a ročně zemře pět milionů lidí na otravu znečištěnou vodou. V Praze se bude tančit 29. června od 18:00 na náplavce pod Výtoní na palubě lodi Avoid Floating Galery.

Tanec pro vodu se koná od roku 2011 každé dva roky, Praha u projektu stojí od začátku. Tančí se ale po celém světě, od New Yorku, přes Toronto, Limu, Mexico City, Káhiru, Nairobi, Berlín, Paříž po Soul či Peking. Jednotlivé události se zároveň online vysílají přes zmíněný web.

V Praze Tanec pro vodu organizuje studio DanceLab v čele s tanečnicí, choreografkou a pohybovou terapeutkou Renou Milgrom. Tanec organizátoři projektu zvolili jako svůj způsob komunikace, který je srozumitelný napříč světem a jazykovým vybavením. Tanec může být i cestou vytváření komunit, nejen tělo jednoho člověka při něm komunikuje s druhým. Čtení pohybu může nabízet porozumění lidskému chování.

V projektu Tanec pro vodu chtějí tancem zvýšit povědomí o situaci pitné vody ve světě a posílit komunitu, která zajišťuje její dostupnost pro všechny. Organizátoři se tedy spojují i s lidmi z jiných oborů, odborníky i aktivisty. Pražský tým v čele s Renou Milgrom se opírá o filozofická hlediska Zdeňka Neubauera shrnutá v knize Skrytá pravda Země. Zabývá se živly - vodou, vzduchem, ohněm a zemí - jako základními elementy, skutečnosti světa i jako archetypy ekologického myšlení.

Čeští organizátoři se letos spojili také se sdružením Arnika. Dvacítka tanečníků s muzikanty chystá vystoupení, které má být nejen uměleckou demonstrací, ale i rituálem, jímž každé dva roky tisíce lidí po celém světě vyjadřují svou úctu k živlu, bez něhož by nebyl život na Zemi možný.

Organizátoři globální akce zmiňují údaje Světové zdravotní organizace (World Health Organization), podle nichž znečištěná voda způsobuje ročně 4,4 miliardy průjmových onemocnění, z nichž 1,5 milionu končí smrtí, zejména dětí ve věku do pěti let. Každých 20 sekund zemře jedno dítě postižené průjmem z nečisté vody. Špinavá voda každoročně usmrtí více lidí než všechny formy agrese, včetně válek.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.