pátek 29. března 2024 Taťána

Na Univerzitě Palackého bude Lavička Václava Havla

Univerzita Palackého v Olomouci bude mít Lavičku Václava Havla. Její slavnostní odhalení se uskuteční 17. června ve 13 hodin na nádvoří Zbrojnice. Olomouc se tak zařadí k více než dvěma desítkám českých a zahraničních měst, která mají pamětní místo bývalého českého prezidenta.

Lavičku Václava Havla, kterou její autor Bořek Šípek nazval Hovoří demokracie, tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. V Olomouci to bude na doporučení památkářů kultivar jasanu zimnáře, který dorůstá výšky 6–8 metrů a má pravidelnou kulovitou korunu. Lavička bude umístěna na nádvoří bývalé tereziánské zbrojnice, v níž nyní sídlí univerzitní knihovna, vydavatelství a archiv.

Václav Havel se tak symbolicky vrací na univerzitu, která mu jako první v tehdejším Československu udělila v roce 1990 čestný doktorát. „Jestliže Václav Havel ve svém děkovném projevu 28. května 1990 vyjádřil znepokojení nad stavem humanitního vzdělání v naší společnosti bezprostředně po sametové revoluci, jestliže zapochyboval o schopnosti dobře řešit nahromaděné problémy v následujících létech, dal mu vývoj ve společnosti i stav našeho vysokého školství bohužel za pravdu. Bude-li možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a humanistických životních postojů Václava Havla pod stromem s lavičkami ve veřejném prostoru nádvoří Zbrojnice olomoucké univerzity, dojde tak k otevření nového fyzického i metafyzického prostoru pro symbolické setkávání čestného doktora naší alma mater Václava Havla se studenty i s absolventy univerzity a širokou veřejností během disputací i při tichém uvažování,“ zdůvodnil volbu pamětního místa na univerzitní půdě rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Olomoucká instalace se koná pod záštitou Statutárního města Olomouc a Olomouckého kraje. „Lavička Václava Havla je pro mě symbolem místa pro komunikaci a dialog. Jsem si jistý tím, že Olomouc jako univerzitní město je přesně takovým místem k dialogu a komunikaci. Bude to o to příhodnější spojení, že lavičku najdeme na nádvoří někdejší zbrojnice, která dnes slouží jako knihovna, tedy místo, kde se tříbí a koncentrují myšlenky, ideje a názory. Lavičce přeji, aby se stala oblíbeným místem setkávání a zažila bezpočet podnětných diskuzí, a jsem moc rád, že její pořízení mohlo podpořit i město Olomouc,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk.

Lavička je příjemným prostorem pro setkávání, rozjímání, diskuze, letmé dotyky nebo jen místem, kde třeba můžete v klidu sníst svačinu. Ovšem i tak obyčejná věc jako je lavička, jejíž existence v každodenním životě nám může připadat naprosto banální, dostává ve spojení s mimořádnou osobností Václava Havla zvláštní kouzlo a půvab,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval někdejší velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem tohoto projektu, koordinovaného a zaštiťovaného Knihovnou Václava Havla, je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla. Historicky první Lavička Václava Havla byla slavnostně odhalena v říjnu 2013 v kampusu Georgetown University ve Washingtonu. Dodnes je tak po celém světě, včetně České republiky, rozmístěno dvacet jedna Laviček Václava Havla. Olomoucká bude mít pořadové číslo 22.

Čtěte více:


 

Tisková zpráva | Foto cs.wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.