pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký kraj v září vyhlásí další kolo dotací na výměnů kotlů

Olomoucký kraj v září vyhlásí druhé kolo dotací na výměnu starého kotle na pevná paliva za moderní a ekologický typ zdroje tepla. Domácnosti si rozdělí 162,2 milionu korun, tedy stejnou částku jako v první výzvě. Dotace může činit až 120.000 korun, řekl hejtmanův náměstek Pavel Šoltys.

„Finanční podpora bude zaměřena na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech na území celého Olomouckého kraje," uvedl Šoltys. Lidé budou moci dostat příspěvek na pořízení tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle i kotle na pevná paliva. „Podporu však již není možné poskytnout na kotel na uhlí a kombinovaný kotel s ručním přikládáním," upozornil Šoltys.

Příjemce dotace může dostat na pořízení jednoho kotle či tepelného čerpadla až 120 000 korun. Výše dotace bude závislá na typu nového zdroje vytápění. I v druhé výzvě bude platit zpětná uznatelnost výdajů, a to na výměny zdrojů vytápění provedené po 15. červenci 2015.

V březnu Olomoucký kraj zveřejnil anketu předběžného zájmu o dotaci na výměnu kotle, do které se zatím zapojilo 437 respondentů. Největší zájem mají o kotle kombinované a o plynové kondenzační kotle. V první výzvě loni Olomoucký kraj evidoval více než 2000 žádostí o dotace na výměnu kotle, schváleno jich bylo 1540. Lidé mohli na nový kotel získat až 127.500 korun.

Do roku 2020 jsou v Česku plánovány ještě dvě etapy dotací na kotle. V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. V následujících čtyřech letech by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Čtěte více:

Foto kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.