pátek 29. března 2024 Taťána

Americká, Soví, Na Bojišti - to jsou názvy nových ulic v Olomouci. Celkem jich vznikne devět

Zastupitelé na jednání města schválili pojmenování nových ulic v Olomouci. Hlavním důvodem jsou rostoucí novostavby. Názvy mají často spojitost s významnými osobnostmi, které se podepsali na rozvoji města. 

Americká (Holice)
Postupnou výstavbou rodinných domů vzniká nová ulice mezi ulicemi Ječmínkova a Partyzánská, která se kolmo napojuje na ulici Na Zábraní. Nová ulice se bude jmenovat Americká podle stejnojmenné rekreační nádrže nedaleko.

Za Kolejemi  (Chválkovice)
Nová ulice bude kolmá na ulici Železniční, vznikne výstavbou Cukrovaru Vrbátky.

Soví (Nedvězí)
Postupnou výstavbou rodinných domů vzniká nová ulice rovnoběžná s ulicí Větrná a kolmo se napojující na ulici Rybniční. Domy jsou v různých fázích výstavby či jsou těsně před kolaudací.

Václava Buriana (Nedvězí)
Hromadnou výstavbou rodinných domů vzniká nová ulice kolmo se napojující na ulici Jilemnického.
Václav Burian (1959 – 2014) byl český novinář, publicista, překladatel z polštiny, literární kritik a básník. Byl držitelem Ceny města Olomouce.

Camilla Sitteho (Olomouc – Město)
Plánovanou výstavbou bytových domů v areálu bývalých Sochorových kasáren vznikne zcela nová samostatná ulice uvnitř blokové výstavby.
Camillo Sitte (1843 – 1903) byl významný rakouský urbanista a architekt, který významně ovlivnil podobu města Olomouce na konci 19. století. Navrhl dnešní třídu Svobody jako široký okružní městský bulvár, postavený na místě bývalých městských hradeb, směřující právě do prostor bývalých Sochorovým kasáren

Loudova (Povel)
V blízkosti vodní plochy Hamrys vzniká nová lokalita, kde se postupně povolují novostavby bytových domů. Stavba již byla zahájena.
Rodák z Kutné Hory a dlouholetý obyvatel Olomouce plk. Jiří Louda (1920 – 2015) byl významným českým heraldikem, autorem českého státního znaku, prezidentské vlajky, znaku Olomouckého kraje, znaku a praporu města Olomouce a stovek dalších českých obcí. Byl držitelem Ceny města Olomouce.

Hajnova (Slavonín)
Dvě nové rovnoběžné ulice s rodinnými domy vznikají ve Slavoníně, jedna ze sousedních ulic již nese jméno fotografa Rudolfa Smahela.
Jan Hajn (1923 – 2006) byl významný fotograf, člen olomoucké skupiny DOFO a držitel Ceny města Olomouce.

Přečkova (Slavonín)
Druhá z rovnoběžných slavonínských ulic v nové zástavbě.
Ivo Přeček (1935 – 2006) byl rovněž významný fotograf a člen olomoucké skupiny DOFO. I on byl držitelem Ceny města Olomouce.

Na Bojišti (Bělidla)
Nová ulice na Bělidlech vznikající mezi ulicemi Matěje z Janova a Roháče z Dubé.

Čtěte více:

Foto By RadekS (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons | Zdroj www.olomouc.eu - Mgr. Pavel Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.