pátek 29. března 2024 Taťána

Centrum Olomouce ozdobily květinové pyramidy. Výzdoba zůstane až do podzimu

Pět mobilních nádob s letničkami dnes ozdobilo Horní náměstí v historickém centru Olomouce. Nová květinová výzdoba bude na náměstí do začátku podzimu, řekl primátor Antonín Staněk. Na Horním náměstí, na němž kdysi byly stromy, už desítky let veřejná zeleň není.

„Jsem přesvědčen o tom, že květinová výzdoba k Olomouci patří a že v letních měsících dokáže velmi vhodně zpříjemnit dojem obyvatel i turistů z centra města," uvedl Staněk.

Mobilní květinové nádoby ve tvaru pyramid, o které budou pečovat zahradníci Výstaviště Flora, jsou osázeny balkonovými květinami. Na zaplnění jedné konstrukce bylo zapotřebí přibližně 200 kusů rostlin.

Pyramidy před vstupem do budovy radnice jsou osázené dvěma odrůdami surfinií kvetoucích v odstínu barev růžové a purpurové. Na zbývajících třech pyramidách rostou převislé pelargonie s jednoduchými květy v barvě červené a lila růžové.

„Sezonní květinová výzdoba může být určitým kompromisem mezi představou velké části Olomoučanů i návštěvníků města, kteří by na náměstí chtěli zeleň, a stanovisky ochránců památek, kteří naopak stálou veřejnou zeleň v historickém centru odmítají," řekl Staněk. Připomněl, že i pro instalaci sezonní květinové výzdoby na Horním náměstí radní museli získat souhlas orgánů památkové péče.

Líbí se vám nová květinová výzdoba v centru Olomouce?

Celkem hlasovalo50 čtenářů

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.