čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Letní etapu Flory navštívilo přes třicet tisíc lidí, návštěvnost byla vyšší než loni

Setkání v Rajské zahradě a Léčivá síla stromů. Hned dvě hlavní motta nesla letošní letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc, která se na stejnojmenném olomouckém výstavišti konala od 17. do 20. srpna 2017. Navštívilo ji přes třicet tisíc lidí, což je zhruba o čtyři tisíce více než vloni.

Hlavní květinová expozice v pavilonu A byla díky dvěma tématům opravdu pestrá a bohatá; první téma Setkání v Rajské zahradě pocházelo z autorské dílny legendy české zahradní architektury profesora Ivara Otruby a inspirovalo se starozákonní knihou Genesis. Druhé téma Léčivá síla stromů připravil spolek pěstitelů léčivých rostlin Pelero CZ.

Na galerii největšího pavilonu olomouckého výstaviště měla opět své místo přehlídka Vyznání růžím věnovaná této nekorunované královně květin, která představila zhruba 3300 růží různých odrůd. Na terase největšího pavilonu olomouckého výstaviště pak návštěvníky lákala prezentace moravských a českých vinařů Růžové mezi růžemi a rovněž farmářské trhy.

Hlavní pavilon olomouckého výstaviště byl v pátek opět přístupný všem zájemcům v rámci večerní prohlídky s kulturním doprovodným programem a občerstvením. Krásně nasvícenou květinovou expozici letos doplnily verše Jana Skácela v podání Hany Maciuchové a Alfreda Strejčka s doprovodem členů Moravské filharmonie Olomouc.

Každodenní doprovodný program přinesl zábavu a rozmanité zážitky dětem i dospělým, kteří si užili mimo jiné vystoupení populárních umělců Karla Kahovce či Daniely Šinkorové. Odpočinkové zóny zvaly k relaxaci na letní scéně s deníkem Blesk i v Rudolfově aleji s Univerzitou Palackého.

Záštitu nad letošní letní Florou Olomouc převzal ministr zemědělství Marian Jurečka. Vzácnými hosty byla delegace čínského Kunmingu, partnerského města Olomouce. Západočínské město věčného jara se postaralo o expozici v pavilonu E a bylo jistě potěšeno také unikátní výstavou Terakotová armáda - odkaz prvního císaře, která v pavilonu G olomouckého výstaviště potrvá až do 24. září.

Během čtvrtečního slavnostního večera byly vyhlášeny výsledky soutěží vypsaných v rámci letní etapy olomoucké Flory. Titul nejkrásnější expozice získaly ve třech vypsaných kategoriích Pelero CZ, Svaz školkařů České republiky a společnost Agritec. Pohár ředitele společnosti Výstaviště Flora Olomouc si odnesl profesor Ivar Otruba, pohár primátora města Olomouce expozice města Kunming a pohár ministra zemědělství Mariana Jurečky předsedkyně spolku Pelero CZ Blanka Kocourková.

Nejbližší akcí na olomouckém výstavišti bude od 5. do 8. října podzimní etapa celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2017.

Tisková zpráva | Foto repro youtube.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.