pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouci se otevírá terapeutická skupina pro hazardní hráče

Společnost Podané ruce otevírá terapeutickou skupinu zaměřenou na hazardní hráče. Její první setkání se bude konat na začátku září. Pod vedením zkušeného terapeuta specializovaného na práci s lidmi ohroženými závislostí se bude skupina čítající maximálně dvanáct osob scházet každých 14 dní. Službu Společnost nabízí bezplatně a je zcela anonymní.

Přestože nedávno došlo k legislativní regulaci hazardu, počet lidí ohrožených gamblingem zůstává stále vysoký. Odhaduje se, že v Česku se s tímto problémem potýká zhruba sto tisíc hráčů, v Olomouckém kraji se odhady pohybují okolo sedmi tisícovek. „Jen malá část z nich využije služby našich center, což je nepochybně škoda. Nicméně i tak se nám za posledních devět let, kdy služby zacílené na hazardní hráče nabízíme, podařilo pomoci stovkám klientů,“ uvedl Lukáš Franc, vedoucí Terapeutického centra v Olomouckém kraji.

Zájemci se mohou přihlásit do otevřené skupiny nebo se objednat do centra na individuální konzultaci. Podporu středisko poskytuje také rodinným příslušníkům a partnerům osob s tímto problémem. Jak ale poznat, že se hraní už začíná překračovat hranice zábavy a občasného povyražení? I na to mají v Podaných rukách odpověď: „Pokud člověk cítí potřebu hrát za více peněz, než kolik si původně stanovil, pokud někdy zalhal blízkým lidem o tom, jak často sází, nebo pokud se ke hraní nebo sázkám vrací s cílem vyhrát zpět prohrané peníze, je pravý čas vyhledat odbornou pomoc,“ upřesňuje Lukáš Franc. Za dobu své praxe se vedoucí centra setkal s řadou životních příběhů podobných tomu, který vypráví Jana.

Janin příběh

Jana ve svých pětatřiceti letech vychovává desetiletého syna. Sama je i na jeho výchovu a náklady s ní spojené, přestože žije s novým partnerem. Pracuje jako servírka, v posledních letech zažila mnoho náročných situací, jejichž průvodním jevem je stres. Přidaly se i partnerské problémy, kdy měla často pocit, že jí partner nerozumí. V podniku, kde pracuje, je pro ni každá směna náročná. Pracuje na dvanáctihodinové směny, které ji vyčerpávají, a pohodu nenalézá ani doma. Po mnoha letech si připustila, že situaci již nezvládá, s partnerem se na čas rozešla a začala si uvědomovat, že její záliba v hraní, ke kterému se dostala v práci, ji ubírá nemalé peníze z rodinného rozpočtu. Po dlouhém zvažování vyhledala pomoc odborníků Terapeutického centra v Olomouci. Telefonicky si domluvila první návštěvu a přišla na bezplatnou anonymní konzultaci. S odborníkem řešila příčiny svých problémů, nízké sebevědomí, partnerské vztahy i to, jak si odpočinout od neustálého stresu. Její hraní bylo kompenzací problému v jiné oblasti, proto se odborníci zaměřili na podporu zvládání těchto tíživých situací. Jakmile byla Jana v těchto oblastech úspěšnější, ztratila vazbu ke hraní, svou závislost již nepotřebovala.

Podobně jako v příběhu Jany, většina lidí začíná s hraním nevinně. Párkrát zkusí štěstí a utratí malé částky, tato zábava má však mnohdy plíživý progres. Lidé své problémy velmi často tají před svým blízkým okolím, odbornou podporu vyhledávají průměrně až po osmi letech. Do té doby však čelí kumulujícím se problémům v oblasti partnerských a rodinných vztahů. Jejich dluhy dosahují v průměru kolem půl milionu korun. Právě těmto klientům v centru pomáhá zkušená dluhová poradkyně. Kromě dluhového poradenství zpracovává také insolvenční návrhy v případech, že klient není schopen své dluhy splácet.

Terapeutické centrum Společnosti Podané ruce nabízí také podporu při řešení dalších složitých životních situací spojených se závislostmi: „Neřešíme jen klasické hraní na automatech nebo závislost na sportovních sázkách. Našimi klienty jsou také workoholici, lidé závislí na počítačových hrách, sociálních sítích a chatech nebo na nakupování.“ uzavřel Lukáš Franc. Odbornou pomoc Společnost Podané ruce poskytuje nejen v olomouckém terapeutickém centru. Své služby nabízí také v Prostějově a v Zábřehu na Moravě.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.