pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Olomoucké mauzoleum má za sebou první etapu rekonstrukce

Jihoslovanské mauzoleum prošlo první etapou rekonstrukce a tak tato ojedinělá památka vypadá opět k světu. Opravou prošly zídky teras, schodiště a kovové mříže. Náklady na opravu se vyšplhaly na 5,3 milionu korun. Další dvě etapy rekonstrukce však mauzoleum ještě čekají.

„Významná a svým provedením i zaměřením ojedinělá památka už dlouho volala po rekonstrukci. Je rozhodně dobře, že se podařilo vyřešit majetkoprávní vztahy a město mohlo vloni přistoupit k rekonstrukci tohoto významného objektu,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Už první etapa změnila vzhled i technický stav tohoto objektu výrazně k lepšímu,“ dodal primátor. Mauzoleum ovšem čekají ještě další dvě etapy oprav.

„V první etapě byly opraveny zídky teras, schodiště, restaurovány byly kovové mříže a sanováno zdivo,“ upřesnil investiční náměstek primátora Filip Žáček. Celkové náklady na první etapu rekonstrukce mauzolea byly 5,3 milionu korun.

„Podle rozpočtu se pro druhou etapu předpokládá s náklady ve výši 5,2 milionu korun a pro třetí etapu s částkou 5,4 milionu korun,“ dodal Filip Žáček. Celkově odhadované náklady na všechny tři etapy jsou 18 milionů korun. Část nákladů na první etapu hradilo město ze svého rozpočtu, část pokrývá dotace z Ministerstva obrany ČR. Také na další plánované etapy by chtělo město uspět s žádostmi o dotační prostředky.

„Po dokončení všech etap rekonstrukce bude sloužit mauzoleum ke kulturním a společenským účelům. Mohou se zde konat pietní akce, doprovodné akce k výstavám Flora Olomouc, prohlídky s průvodcem, popřípadě koncerty, výstavy a další akce, které svou úrovní a zaměřením odpovídají významu této kulturní památky,“ doplnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Tisková zpráva | Foto Pavel Snášel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.