čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Výrobce stáhl z prodeje Zlaté věnečky, čeká se na testy na fipronil

Společnost Mondelez stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu. Mohl by v nich být jedovatý insekticid fipronil, který se našel v mnoha evropských státech ve vejcích. Jeho koncentrace v sušenkách by ale měla být nízká. Za společnost to sdělila Gabriela Bechynská. Testy, které přítomnost fipronilu buď potvrdí, nebo vyvrátí, ještě nejsou hotové, dodal mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Zásadní informace v tomto ohledu je, že testy ještě hotové nejsou,“ řekl Kopřiva. Společnost Mondelez Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci informovala, že je možné, že fipronil ve věnečcích je. „Nicméně koncentrace ve finálním výrobku by měla být pod požadovaným limitem,“ dodal mluvčí.

Stahované věnečky jsou o hmotnostech 150 a 185 gramů. „Předpokládané stopové množství látky v hotovém výrobku podle našeho interního zhodnocení nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro člověka, který produkt zkonzumuje. Tříleté dítě s hmotností patnáct kilogramů by muselo sníst osmnáct stopadesátigramových balení tohoto produktu z těch dotčených šarží, aby dosáhlo úrovní, které by mohly být považovány za škodlivé. Stažení je preventivním opatřením; kvalita našich výrobků je naší nejvyšší prioritou,“ řekla za společnost Bechynská. Zákazníci mohou věnečky vrátit v místě nákupu.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický, jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Vejce a výrobky z nich kontaminované fipronilem se objevily ve zhruba dvou desítkách zemí Evropské unie včetně Německa, Rakouska, Belgie, Nizozemska či Polska. V České republice se nyní aktuálně čeká na výsledky testů právě u věnečků.

Čeští veterináři v minulém týdnu informovali, že už provedli 261 vyšetření vajec, vaječných výrobků a drůbežího masa, fipronil zatím nenašli. 
 

Autoři | Foto pechan.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.