sobota 20. dubna 2024 Marcela

Úspěšný krok k novému zimáku. Zastupitestvo odhlasovalo koupi pozemků kolem stadionu

Zastupitelstvo města dnes nadpoloviční většinou rozhodlo o koupi pozemků kolem Zimního stadionu. Pro návrh se vyslovilo 39 zastupitelů. Cena pozemků je 95 milionů korun.

Olomoučtí zastupitelé dnes schválili záměr města odkoupit pozemky v okolí zimního stadionu nedaleko centra města, které vlastní společnost Hokejová hala Olomouc. Podle znaleckého posudku je cena odhadována zhruba na 86 milionů korun bez DPH. Realitní transakce by městu měla v budoucnu umožnit bezproblémový provoz zimního stadionu, jehož je vlastníkem, a snadnější modernizaci hokejové haly a jejího okolí. Nákup se týká souboru majetku včetně strojovny, jejího zařízení i okolních pozemků. Ty mělo město dosud v dlouhodobém pronájmu.

Podle primátora Antonína Staňka) nejde zatím o schválení kupní smlouvy, ale o záměr. Důvodem jsou složitá jednání. „Společnost Hokejová hala přišla s návrhem na odkup v únoru letošního roku. Upozornila přitom, že pokud by město nemělo zájem, osloví další zájemce, případně půjde do dražby. Rada se rozhodla přijmout tuto nabídku a zahájili jsme jednání. Složitým a komplikovaným procesem procházíme do této chvíle," uvedl primátor. „Chceme dát vlastníkovi jasný signál, že i zastupitelstvo tímto směrem uvažuje," dodal.

Návrh podle primátora přichází v době, kdy je ekonomická situace dobrá a město je schopno tuto částku uhradit, aniž by to výrazně omezilo plánované investice. „Tato transakce řeší řadu problémů, se kterými se potýkalo město v minulosti, a zároveň otevírá městu velké možnosti v centru," uvedl náměstek primátora Filip Žáček.

Schválení záměru provázela rušná debata mezi zastupiteli, kritizovali například to, jakým způsobem se o záměru města dozvídali. I opoziční zastupitelé však většinou přiznali, že jinou možnost město nemá. „Tento krok podporujeme, je to logický racionální krok ke sjednocení infrastruktury města," uvedl zastupitel Milan Feranec. Podle Tomáše Pejpka jde však o nahodilé rozhodnutí. Městu podle něj chybí koncepce území i peníze na běžný chod.

Město o pozemky usilovalo od roku 2004, kdy získalo do svého majetku velkou hokejovou halu. Pozemky jsou nezbytné pro bezproblémový provoz zimního stadionu, jelikož na nich stojí například strojovna chlazení. Město má část parcel dosud pronajatých a ročně za ně platilo zhruba 2,6 milionu korun. Znalci hodnotu parcel vyčíslili na 81,1 milionu korun bez DPH. Dalších 5,2 milionu korun stojí připravené projekty na stavbu malé haly či parkoviště. Podle zástupců radnice by kupní smlouva měla být zastupitelům předložena v listopadu.

 

Zprávu budeme aktualizovat.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.