pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká charita uspořádá Dny proti chudobě. Zaměří se na konzumní styl života

Bleším trhem, přednáškami, workshopy ale i takzvanou sdílenou ledničkou upozorní olomoucká charita na problém chudoby. Letošní ročník akce Dnů boje proti chudobě se uskuteční ve třech městech Olomouckého kraje. Kromě Olomouce a Přerova se podruhé připojí také Šumperk, řekla dnes mluvčí olomoucké charity Eva Štefková. Akce se uskuteční od 9. do 13. října. Stěžejním tématem letošního ročníku je problematika způsobu života konzumní společnosti.

Pořadatelé chtějí tentokrát upozornit především na nadměrnou materiální i potravinovou spotřebu. "Dnes je běžné, že se nakupují základní potraviny, které pocházejí z druhého konce planety, že se věci neopravují, ale vyhazují, a namísto nich se hned kupují nové. Je smutné, že v dnešní době už nevyrábíme pro spotřebu, ale spíše spotřebováváme pro výrobu," uvedla koordinátorka Centra materiální pomoci Charity Olomouc Barbora Cigánková.

Dny boje proti chudobě odstartují 9. října v Olomouci v prostorách Caritas - Vyšší odborné školy sociální Olomouc přednáškou, o den později olomoucký program pokračuje na Horním náměstí akcí s názvem Dejme věcem druhou šanci. Její součástí bude bleší trh s módní přehlídkou oblečení z druhé ruky a kavárna, doplnila Štefková. V programu olomoucké části je také workshop v tréninkové kavárny Betreka s názvem Smetí nebo módní doplněk? či promítání dokumentů na téma zodpovědná spotřeba. Program poté završí bohoslužba v prostorách kaple Arcidiecézní charity Olomouc.

V Přerově letos pořadatelé zacílí na žáky základních škol workshopem s tematikou konzumu a s ním spojených rizik, chybět nebudou ani projekce filmů a soutěže. "Obyvatelé Šumperka se mohou těšit na sdílenou ledničku s potravinami, kterou může kdokoli jak plnit, tak využít a stejně tak sdílenou knihovnu s knihami," doplnila ředitelka Armády spásy a Centra sociálních služeb v Šumperku Alena Krejčí. Obojí bude instalováno na hlavní šumperské třídě. Program bude zakončen 13. října na půdě Armády spásy akcí akcí pro studentské týmy, které budou sestavovat jídelníček z daných surovin.

Dny boje proti chudobě se v Olomouckém kraji konají po sedmé. Kromě olomoucké charity se na jeho pořádání spolupodílí Armáda spásy a Caritas - Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Loni akci například doprovodila symbolická řetězová hladovka v centru Olomouce či výstava fotografa Jindřicha Štreita.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.