čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Lidé už si objednávají vánoční cukroví. Letos bude dražší, může za to cena másla a nedostatek ořechů

Vánoce už opravdu klepou na dveře. Dokazuje to i fakt, že lidé v Olomouckém kraji už uskutečňují objednávky na vánoční cukroví. Potvrzují to mnohé cukrárny v kraji.

Cukrárny očekávají, že lidé budou cukroví objednávat zhruba ve stejném množství, jako tomu bylo loni. Cukroví však bude dražší, na cenu bude totiž působit nynější cena másla i nedostatek ořechů, které bývají častou přísadou v mnoha druzích cukroví. Cukráři předpokládají, že kilogram cukroví se může prodražit až o několik desítek korun.

Zvýšení cen předpokládají i zástupci curkárny Katrin, která loni prodala něco kolem tuny curkoví. „Mají mi teprve potvrzovat cenu másla na prosinec, i když mi řekli, že mi žádnou garanci nedají. Myslím si, ale že cena máslového cukroví se zvedne o 50 až 60 korun na kilo, cena tak vyjde kolem 490 korun. Jen pro porovnání - loni stálo máslo 37 až 38 korun," řekla majitelka firmy Jarmila Štorková.

I ořechu je nedostatek, což Štorková potvrzuje. „Ořechy vůbec nejsou, letos pomrzly. Kilo vyloupaných suchých ořechů jsme dříve kupovali kolem 90 korun, poté cena vyskočila na 130 korun, loni to bylo 180 korun za kilo a dnes už se nedají koupit levněji než za 250 korun," uvedla Štorková.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.