pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Moderní zdravé svačinky Fit-day vznikají v prostorách sto let staré teplárny uprostřed Hluboček

PR článek

Na začátku chtěli manželé Molnárovi, Jakub a Jitka, prostě žít zdravě. Před čtyřmi lety se proto rozhodli sami si vyrábět zdravé svačinky. Jejich nápad byl natolik dobrý, že dnes v Hlubočkách vyrábí několik desítek různých druhů snídaní a svačinek, které rozváží do celého světa. Jejich podnikání má však ještě jednu velkou zajímavost – svůj sen si plní v téměř sto let staré industriální budově, která v Hlubočkách fungovala jako elektrárna a později také jako teplárna.

Když pojedete směrem od Mariánského údolí a projedete téměř celé Hlubočky, dostanete se k místnímu nádraží, u kterého stojí obrovská stará industriální budova. Na první pohled se zdá opuštěně, což se ale manželé Molnárovi snaží změnit. „Vzali jsme si úvěr a začali budovu rekonstruovat. Má svoje nezaměnitelné kouzlo, a navíc – proč stavět novou obdélníkovou budovu na zelené louce, když máme uprostřed Hluboček takovou příležitost,” říká Jakub Molnár, zatímco procházíme zrekonstruovanou částí, kde se nachází výroba a kanceláře.

Ve zrekonstruované části už si zdaleka nepřipadáte, že kráčíte sto let starou budovou. Kouzlo toho místa na vás dýchne tam, kde ještě nejsou práce hotové. Budova, která pochází z roku 1921, s sebou nese bohatou historii. Od začátku sloužila jako elektrárna. V roce 1934 ji koupilo město Olomouc a začala plnit úlohu doplňkového zdroje energie, protože hlavní elektrárna byla tehdy v Přerově. Od sedmdesátých let pak začala budova fungovat jako teplárna, která zásobovala teplem nejen Hlubočky, ale i celé Mariánské údolí.


Vlevo před koupí a rekonstrukcí, vpravo po rekonstrukci

Po čase, kdy budova přestala plnit účel teplárny, se v ní vystřídalo dalších pár podniků. Od roku 2014, kdy budovu koupili manželé Molnárovi, se zde vyrábí zdravé snídaňové a svačinové směsi společnosti Fit-day. Jejich stránky můžete najít zde: www.chytrasnidane.cz.


Vlevo před koupí a rekonstrukcí, vpravo po rekonstrukci

Jakub Molnár má o dalším průběhu rekonstrukce jasno. „Ctíme práci těch, kteří tu byli před námi, proto nechceme nějak dramaticky zasahovat do vzhledu budovy,” říká, zatímco rukou ukazuje na čerstvou fasádu na průčelí budovy. Právě tam jde nejvíce vidět, jak práce probíhají – zatímco vstupní část a první hala je již nově omítnuta šedavou omítkou, druhá hala ještě na svou novou tvář čeká.


Vlevo před koupí a rekonstrukcí, vpravo po rekonstrukci

Asi nejvíce změn pocítí samotný interiér. Vcházím s panem Molnárem do skrze zrekonstruovanou chodbu do první velké haly, která slouží jako sklad obalového materiálu. „Asi největší zásah jsme provedli tím, že jsme vysokou halu rozdělili stropem na dvě patra. Potřebujeme hodně prostor, a zároveň bychom nevyužili potenciálu vysoké budovy, takže nám to přišlo logické,” říká Jakub. Zároveň ale při navrhování interiéru chtěli zachovat co nejvíce původní ráz budovy. Jdou například vidět nově omítnuté, ale i původní klenby.


Vlevo před koupí a rekonstrukcí, vpravo po rekonstrukci

Pan Molnár mě bere i do druhé haly, která není ještě zrekonstruována. Tady bude balírna pro náš e-shop, který v příštím roce zažije velkou expanzi. Je to pro mě nepředstavitelné ještě vše je v netknutém stavu, i přesto na vás dýchne něco nepopsatelného. V té chvíli si uvědomím, proč se manželé Molnárovi pustili do rekonstrukce tohoto zašlého skvostu. Je tu cítit historie, pro člověka není lehké toto místo nechat ležet ladem.

Nezbývá, než popřát manželům Molnárovým, ať naplno využijí velkou rozlohu budovy a znovu oživí krásnou industriální budovu v Hlubočkách.

O Fit-day jsme již psali dříve, podívejte se. Více informací o Fit-day se dozvíte na stránkách www.chytrasnidane.cz.

Autoři | Foto archiv Jakuba Molnára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.