sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomouc si u památníku před Právnickou fakultou připomněla Den za svobodu a demokracii

Pietním aktem si 17. listopadu připomněla Olomouc události z roku 1989. Stalo se tak u památníku Právnické fakulty v Olomouci. Pietní akt byl připomínkou nejen významných studentských protestů v roce 1989, ale také v roce 1939.

Při pietním aktu byl také připomenut student medicíny Jan Opletal z Nákla, jehož smrt předznamenala následné protesty.  „Rok 1989 znamenal zásadní předěl v československých a českých dějinách. Autoritativní reálněsocialistická země se od tohoto data postupně přeměnila ve strukturovanou zastupitelskou demokracii, s tržní ekonomikou a dělbou moci mezi sférou zákonodárnou, soudní a výkonnou. Jsme také náležitě mezinárodně politicky zakotveni v nadnárodních strukturách – Severoatlantické alianci a Evropské unii,“ řekl náměstek primátora Pavel Urbášek.

Pietní akt k 17. listopadu pořádal kromě statutárního města Olomouce také Olomoucký kraj, Univerzita Palackého, Armáda ČR, spolky a sdružení. Události spojené se 17. listopadem si ve městě tradičně připomínají také desítky Olomoučanů.

Autoři | Foto Blanka Martinovská | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.