čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V Hejčíně byla odhalena pamětní deska připomínající významnou rodinu Mayů

V úterý byla v olomoucké městské části Hejčín slavnostně odhalena pamětní deska, která připomíná rodinu Mayů, jejíž členové byli vyvražděni za druhé světové války v koncentračních táborech.

U slavnostního odhalení byl přítomen předseda olomoucké židovské obce Petr Papoušek a také zástupce města, náměstek primátora Pavel Urbášek.

Pamětní deska byla odhalena na bývalé vile rodiny Mayů, před branou je pak ještě připomínají dva Kameny zmizelých. Iniciátory vzniku pamětní desky byli lidé z komise městské části Hejčín.

Jak připomněl jeden z iniciátorů umístění pamětní desky Aleš Vánský, letos je tomu 75 let, kdy byla rodina Mayů vyvražděna nacisty v koncentračních táborech.

„Bratři Mayové podnikali v cukrovarnictví a lihovarnictví. Nejen, že lidem v Hejčíně dávali dobře placenou práci, ale byli i štědrými mecenáši. Mimo jiné věnovali Hejčínu pozemek na výstavbu školy, kterou podpořili i finančně,“ uvedl náměstek Urbášek.

„Terezie Mayová se za první světové války zasloužila o vznik opatrovnictví, které se staralo o válečné vdovy a sirotky. Stala se čestnou občankou Hejčína,“ doplnil Aleš Vánský.

Rozvětvenou rodinu Mayů a jejich prospěch Hejčínu ocenil i předseda Papoušek. „Zároveň děkuji iniciátorům z komise městské části, že se zasloužili o uctění jejich památky,“ řekl.

Rodinná vila Mayů, která dnes slouží jako Ústav sociální péče Klíč, byla postavena v roce 1902 podle návrhu rakouského architekta Jakoba Gartnera.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.