pátek 29. března 2024 Taťána

Jasany vysázené na Švýcarském nábřeží jsou nemocné, čtyřicet jich půjde k zemi. Nahradí je habry

Kvůli nebezpečné houbové nákaze rozhodla olomoucká radnice o pokácení asi čtyř desítek jasanů ztepilých, které od roku 2013 lemují novou tramvajovou trať z centra na sídliště Nové Sady. Nemocné jasany ještě letos v listopadu nahradí odolnější habry, a alej na Švýcarském nábřeží tak zůstane zachována, sdělil primátorův náměstek Aleš Jakubec. Nemocné stromy by podle odborníků ohrožovaly okolí, kvůli chorobě se rozpadá koruna stromu.

Jasany podle Jakubce napadla choroba zvaná nekróza jasanu způsobená houbovým mikroorganismem, voskovičkou jasanovou. „Podezření odborníků na možné onemocnění stromů v aleji na Švýcarském nábřeží se bohužel vyplnilo. Aktuálně prokázali, že dřeviny ve stromořadí jsou touto chorobou skutečně napadeny. Nekróza jasanu ve svém důsledku znamená hromadné odumírání stromů a je v Evropě považována za velmi nebezpečné onemocnění," uvedl.

Proto radnice podle Jakubce rozhodla o rychlém odstranění všech jasanů z aleje. „Zároveň chceme ihned využít vhodné období pro výsadbu nových stromů, s níž začneme už v týdnu od 27. listopadu. Stromořadí tak zůstane kompletně zachováno jen s tím rozdílem, že nemocné jasany nahradí odolnější habry obecné," podotkl.

Voskovička jasanová se šíří vzduchem a podle oborníků proti ní neexistuje možnost ochrany. U napadených stromů se velmi rychle rozpadá koruna a degraduje kořenový systém, takže dřeviny ohrožují okolí.

„Onemocnění napadá stromy všech věkových kategorií na různých typech stanovišť, od přirozených lesů až po komerční lesní výsadby či výsadby okrasné. Oblast olomoucké aglomerace patří k jednomu z nejpostiženějších regionů v rámci České republiky, pravděpodobně také s ohledem na vysoké zastoupení jasanů v okolních lužních lesích," uvedla vedoucí oddělení péče o zeleň magistrátu Jitka Štěpánková.

V roce 2016 musela být kvůli podobné nákaze vykácena obnovovaná Rudolfova alej ve Smetanových sadech nedaleko centra Olomouce. Rychle se šířící nemoc, nazvaná slizotoková nekróza, při které neexistuje účinná léčba, tehdy napadla v kaštanové aleji protínající městský park třetinu z více než 200 vysazených jírovců. Na jejich místě byly posléze vysázeny odolnější lípy velkolisté.

Autoři | Foto Google Maps

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.